България

Откриха изложбата „Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.“

Като особена определи настоящата вечер на официалното откриване на изложбата „Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.“ министърът на културата Найден Тодоров.

Той поздрави гостите в НАИМ-БАН и се обърна към тях със следните думи: „Може би не всички от вас осъзнават какво се открива днес. Българският народ е мъдър народ и може би мнозина от вас, подобно на мен, си спомнят за една народна приказка, в която момичето казва на баща си: „Обичам те като солта!“. Надали животът би бил възможен без солта. Днес ние ще можем да видим по какъв начин солта се е отразила на поколенията преди нас, хилядолетия преди нас. Аз трябва да кажа, че изключително много завиждам на археолозите, които са можели да държат в ръцете си сечива и инструменти, които са били в ръцете на други хора, преди седем хиляди години“. По думите на министър Тодоров ние живеем по земи, на които човечеството е имало своето развитие много преди други страни по света. Найден Тодоров изказа специални благодарности на НАИМ-БАН, на акад. Васил Николов и на целия екип от археолози, работили 20 години по този проект, както и на Община Провадия и на Историческия музей в Провадия. „Благодарение на вас ние можем да учим за историята. Защото когато човек знае историята, може да се бори хубавите неща да се повторят, а лошите – не“, изтъкна министър Тодоров. Той говори и за изменението на климата, като една от причините за загиването на първата европейска цивилизация. Министър Тодоров подчерта, че това е изключително актуална тема и в днешния ден, затова призова публиката, въпреки празника, да не забравя, че се намираме в особен момент от развитието си. „Можем да направим така, че децата ни да живеят щастливи, или да погребем това бъдеще така, както са били погребани тези солници“, каза Найден Тодоров. И добави: „Все пак днес е повод за празнуване. Когато ме питат с какво се гордея в България, едно от нещата, които винаги казвам, е: БАН. Искам да ви поздравя за 155-годишнината и да Ви кажа, че всички ние се гордеем много пъти по 155 за това, че вие работите за нашата история, за нашето настояще и за нашето бъдеще. Благодаря ви!“.

  „Тази вечер е празнична, защото една мечта – да доведем провадийското съкровище в София, в този прекрасен музей, най-накрая се сбъдна“, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си при откриването. По думите й изложбата е изключително богата не само с експонатите си и с постерите, а с това, че по всеки експонат може да бъде написана цяла история, обхващаща векове и хилядолетия.

  Сред официалните гости на откриването бяха министърът на туризма Евтим Милошев и  председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

  Изложбата, експонирана в  Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН), се организира по повод 20-годиншнината от началото на археологическите проучвания на най-стария  праисторически солодобивен и градски център в Европа Провадия-Солницата и се посвещава на 155-годишнината на Българската академия на науките.           

  Временната изложба представя над 530 находки, открити при проучванията на солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Експонатите датират от късната праистория (VІ и V хилядолетие пр. Хр.), като са представени и предмети от късноелинистическия период и Античността. Те свидетелстват за мащабното развитие на единствения в региона ранен солодобив, търговията със сол, натрупването на богатства от общностите в района, необходимостта от тяхната защита зад масивните каменни стени и социалната йерархия на комплексното праисторическо общество в периода от 5600 до 4350 г. пр. Хр. Сред най-интересните експонати са: красиви керамични съдове, керамични антропоморфни фигурки, керамични култови масички и съдове, костени инструменти,  гривни от мида спондилус, върхове на стрели, сечива.

  Провадия-Солницата е най-древният солодобивен градски център в Европа, възникнал във връзка с експлоатацията на единственото находище на каменна сол на Източните Балкани. Добивът на сол чрез изпаряване на солен разтвор в керамични съдове е първото специализирано производство в региона. Добитата готварска сол се превръща в единствената стратегическа суровина за времето си, в стока, търговията с която води до натрупване на огромни богатства и до необходимостта производството и произтичащите от него блага да бъдат опазени. Изградената през V хил. пр. Хр. каменна цитадела е единствената по рода си в региона, пример за невероятно постижение на военната теория и строителното изкуство на своето време.

Изложбата е създадена със съвместните усилия на екипите на Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките и Исторически музей Провадия. За да осигурят максимално автентично преживяване, специалистите са разработили аудиогид и добавена реалност.

Тя може да бъде видяна в Залата за временни експозиции на НАИМ – БАН от 12 юни до 18 септември 2024 г. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest