България

Одобрени са резултатите от редовно заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“

Министерският съвет одобри резултатите от редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, проведено на 21 юни в гр. Люксембург, Великото херцогство Люксембург.

По темата за мерките на Европейския съюз по отношение на лекарствените продукти и преговорите по т. нар. „Фармацевтичен пакет“ се проведе политически дебат. България заяви, че на ниво ЕС не бива да се допускат предпоставки, които могат да имат негативен ефект върху националните системи за ценообразуване и реимбурсиране. Според България държавите членки следва да запазят автономия по отношение на договарянето на цени на лекарствените продукти. Евентуалното сътрудничество на ниво ЕС в тази сфера следва да бъде на доброволна основа, без обвързване на държавите в задължителна европейска рамка.

В част „Незаконодателни дейности“ министрите на здравеопазването на ЕС единодушно одобриха Заключения на Съвета за бъдещето на Европейския здравен съюз („А Europe that cares, prepares and protects“) и Препоръка на Съвета относно ваксино- предотвратимите ракови заболявалия.

В рамките на работен обяд делегациите проведоха дискусия на тема „ Равен достъп до здравеопазване в държавите членки на ЕС“.

В дневния ред бяха включени и допълнителни точки, касаещи актуални здравни теми, сред които негативния ефект от изискванията на отделни държави членки за складиране на лекарствени продукти за месеци напред; защита на младите хора от вредите, причинени от новите тютюневи и никотинови продукти; ситуацията в Газа и преодоляване на „епидемията от ХИВ в Европа“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest