България

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МС

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г. в размер на 300 000 лв. за възстановяване и реконструкция на камбанарията на храм „Св. великомъченик Георги“ – гр. Белица, общ. Белица, обл. Благоевград..

Храм „Св. вмчк. Георги – Победоносец“ е построен в периода 1833-1835 г., а през 1983 г. е деклариран като архитектурно-строителен паметник на културата от „национално значение“. През годините храмът е частично ремонтиран, като след 2015 г. действащата тогава малка камбанария е премахната. Градът и населението на практика са лишени от функционалността и каноничната необходимост от камбанария към храма. Камбанарията е неразделна и необходима част от храмовете и църковния живот на православните християни, затова възстановяването и реконструкцията на камбанарията е крайно наложително.

Кабинетът одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г. в размер на 1 500 000 лв., за Мюсюлманско изповедание, за спешен ремонт на сградата, разположена на ул. „Париж“ 11 А, предоставена за административните дейности на Мюсюлманското изповедание.

Сградата е значително амортизирана и се нуждае от основен ремонт, за да може да започне да функционира като административна сграда на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание. Главният секретар на Главно мюфтийство посочва, че при направена инспекция на сградата са установени редица неотложни ремонтни дейности като ремонт на покрива, подмяна на електроинсталацията, ремонт на ВиК инсталацията, вътрешни ремонти, изолация на фасадата, подмяна на дограмата, както и ремонт на отоплителната система. Осигуряването на необходимото финансиране ще подпомогне реновирането на сградата и използването й по предназначение.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest