България

Одобрен е проект на Меморандум за разбирателство със САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между Република България и Съединените американски щати за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

Проектът ще послужи като основа за водене на преговори. Министерският съвет възложи на г-жа Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България, да проведе преговорите и да подпише Меморандума за разбирателство.

Документът има за цел да структурира започналото вече сътрудничество в тази област между Министерството на външните работи на Република България и Държавния департамент на САЩ, с оглед неговото задълбочаване и надграждане.

Меморандумът предвижда утвърждаване на рамка за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация и процес на двустранни консултации между МВнР и Центъра за глобално взаимодействие към Държавния департамент, които да направляват бъдещите съвместни действия.

Предвижда се Меморандумът за разбирателство да бъде подписан по време на втората сесия на Стратегическия диалог България – САЩ на 25 септември 2023 г. във Вашингтон, в контекста на отбелязването на 120-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ.

Предложеният проект не поражда юридически права и задължения за страните по него.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest