Обществено обсъждане на проект на Националната изпитна програма за завършващите спортни училища

С полагане на държавен изпит зрелостниците придобиват професионална квалификация по професия „помощник-треньор“

Министерството на младежта и спорта публикува за обществено обсъждане проект на Националната изпитна програма за провеждане на държавен изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация по професия „помощник-треньор“ на завършващите спортни училища. Проектът е разработен от авторски екип от преподаватели в Национална спортна академия „Васил Левски“, единственото в страната висше училище, акредитирано в професионално направление „Спорт“, с обхват на спортовете, включени в учебната програма на спортните училища. 
    Проектът съдържа теоретична част и част по практика на професията с указания за съдържанието на индивидуалните практически задания по 33 вида спорт, включени в учебната програма на спортните училища: баскетбол, бадминтон, биатлон, борба (класически и свободен стил), бокс, вдигане на тежести, волейбол, гребане, джудо, кану-каяк, карате, шотокан карате до, кик-бокс, сумо, колоездене, конен спорт, лека атлетика, модерен петобой, плуване, самбо, скокове батут, ски алпийски дисциплини, сноуборд, ски бегови дисциплини, спортна акробатика, спортна гимнастика, спортна стрелба, таекуондо – стил ВТ, тенис, тенис на маса, футбол, хандбал и художествена гимнастика. 
    В съответствие с чл. 36, ал 2 от Закона за професионалното образование и обучение, след общественото обсъждане, националната изпитна програма ще бъде утвърдена от министъра на младежта и спорта и ще се приложи за първи път при провеждане на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация през 2022 година. 
    Към настоящия момент в 25 спортни училища в страната за придобиване на професионална квалификация по професия „помощник-треньор“ се обучават 5 023 ученици от VIII до XII клас.
Осигурените условия за провеждане на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация и за оценяване на знанията, уменията и компетентностите гарантира, че при упражняване на професията „помощник-треньор“, завършилите спортните училища ще прилагат актуалните методики за подготовка по съответния вид спорт и ще провеждат дейността си по безопасен и етичен начин в полза на потребителите на услугата или спортистите. Също така възпитаниците на спортните училища ще имат възможност да надграждат своите знания и компетентности в системата на висшето образование. 
    Проектът на Националната изпитна програма за провеждане на държавен изпит може да намерите ТУК
    Предложения и становища по проекта може да бъдат изпращани в ММС срок до 23 декември 2021 г.

Pin It on Pinterest