България

НС задължи представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят осъвременяване на пенсиите с 11 на сто от 1 юли

Народното събрание прие решение, с което се задължава представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11 % от 1 юли.

Извънредното заседание на парламента беше свикано по искане, внесено от народни представители от „Продължаваме промяната-Демократична България“, и след решение на председателския съвет на Народното събрание. На него парламентът изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли т. г.

В мотивите на вносителите на искането за извънредно заседание се посочва, че в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване  за 2024 г. са разчетени средства за ежегодното осъвременяване на пенсиите в размер на 11 на сто. В същото време в публичното пространство се появи информация за намаляване от 11 % на 10 %, отбелязват народните представители и настояват представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на НОИ да изпълнят волята на Народното събрание, което е предвидило в ЗБДОО осъвременяване на пенсиите по чл. 100 в размер на 11 на сто.

Парламентът освободи заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, Мария Филипова, заради подадена от нея оставка. Оставката от Мария Филипова е подадена на 20 май 2024 г., съобщи председателстващият заседанието заместник-председател на парламента Росица Кирова. Тя прочете уведомителното писмо, в което като мотив са посочени лични причини.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest