България

НС прие решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България

Народното събрание прие единодушно със 131 гласа „за“ решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България.

Вносители на предложението са председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС) и заместник-председателят на комисията Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС).

Документът предвижда министърът на финансите да преустанови до назначаването на служебно правителство разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг. С решението се задължава министърът на финансите в срок до 9 април 2024 г. да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

Народното събрание реши временна комисия в парламента да разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението, внесено от народни представители от ПГ „Има такъв народ“, беше гласувано със 133 гласа “за”, 10 “против” и 40 “въздържал се”.

Комисията ще работи един месец и ще се състои от 12 народни представители. Народното събрание избра за членове на комисията Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Венеция Ангова и Константин Бачийски от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Климент Шопов и Димо Дренчев от „Възраждане“, Румен Гечев и Кристиан Вигенин от „БСП за България“, както и Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Председател на комисията да бъде Тошко Йорданов („Има такъв народ“), реши парламентът. 

Народното събрание гласува да бъде създадена временна комисия, свързана с дерогацията, ползвана от „Лукойл“. В състава й са Александър Иванов, Георги Георгиев, Красимир Вълчев, Христо Гаджев и Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС, Радослав Рибарски, Васил Стефанов, Ивайло Мирчев и Искрен Митев от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Байрам Байрам, Йордан Цонев и Елван Гюркаш от ДПС, Борис Аладжов, Стоян Таслаков и Димитър Гюрев от „Възраждане“, Атанас Зафиров от „БСП за България“ и Александър Вълчев от „Има такъв народ“.

Парламентът реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“, както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта „Турски поток“ на територията на Република България. Проекторешението беше внесено от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Народното събрание гласува в състава на временната комисията да има по двама народни представители от всяка парламентарна група. За членове на комисията бяха избрани Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев и Мартин Димитров от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Даниел Проданов и Коста Стоянов от „Възраждане“, Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от „БСП за България“, както и Тошко Йорданов и Павела Митова от „Има такъв народ“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest