България

Новоизбраното 50-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на 19 юни 2024 г. от 09.00 часа

Събранието се свиква с указ №160  от 17 юни 2024 г. на президента на Република България Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.

Документът е обнародван на 18 юни 2024 г. в брой 52 на „Държавен вестник“.

Съгласно чл. 76 от Конституцията на Република България първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 50-ото Народно събрание това е Силви Кирилов.

Народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането й народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на 50-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Очаква се депутатите да изберат и заместник-председателите на парламента.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest