Николай Николов: Предлагам на „Беновска пита“ заедно да популяризираме доброволчеството

гл. ком. Николай Николов, Логистично-координационен център за коронавирус, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Задачите на Логистично-координационния център.

    „Разпадна се медициският съвет или някакси затихна, но какво се случва с вашия център към щаба?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Николай Николов отговори, че от медицинския център твърдят, че са си свършили работата. Що се отнася до работата на логистичния център, задачата е била да се направи оптимално разпределение на наличното към момента. Той припомни, че в началото на кризата е имало тежък недостиг на предпазни средства. „С изключителната подкрепа на МИ, МВнР и МЗ успяхме да направим много спешни заявки от Индия, Виетнам. Както се казва закърпихме положението, много от нашите фирми реорганизираха производствените си мощности и само за една седмица успяхме 3 фирми да получат протоколи за съответствие от Института по военни технологии към МО и нашите лекари смятам, че вече са добре защитени откъм предпазни средства!“, заяви той.

   „Много слушателски въпроси имаше, но ми направи впечатление едно на възрастен мъж от Варна, той се интересува от това, че през 90-те години е имало в държавния резерв дихателни апарати и т.н., аз мисля, че това са неща с изтекъл срок?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в държавния резерв има всичко и той е за бедствени ситуации. Той трябва винаги да е налице, защото може да стане и по-тежко.

Доброволчеството.

    „Как набирате доброволците?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Николов отговори, че това е история с десет годишна давност. В момента има 3200 доброволци, които са окомплектовани, обучени и готови за реакция при бедствени ситуации. Те в момента са много активни и заради падналите обилни валежи. „Аз им благодаря, поздравления за най-активните кметове, говоря за Николов на Бургас, за София, те традиционно са най-добре организирани!“, заяви той. Водещата отбеляза, че кметът на Бургас на свой ред е благодарил на доброволците. Николов отговори, че не са се наговорили, но е много приятно, когато се чуват благодарности.

Предстоящата доставка на маски от Китай.

    Николай Николов обясни, че се подготвя голяма пратка от Китай, която трябва да пристигне около 15-ти април. Става дума за маски N-95.

Работата на пожарната.

    „А какво прави пожарната в това време?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Николов отговори, че пожарната, както и в целия свят, е едно голямо ветрило и се занимава с всичко. В неделния ден например са разнасяли храна по домове и са посещавли карантинирани хора, за да проверят дали си стоят на адресите.

Съвместната инициатива с „Беновска пита“.

    „Понеже в предварителния разговор подсказахте дали някаква идея можем да реализираме, приемете моята ръка – доброволчество! Имаме хубави клипове, които може да излъчите, нека направим нови клипове. Нека знаем, че сме народ, който не чака някой друг да му помогне, можем сами!“, заяви Николай Николов.

   „Това е изключително деликатно и важно, защото мисля, че много хора се въздържат от доброволчество в момента, защото ги е страх, че могат да се самозаразят!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че наистина е така и трябва да приемем притесненията на хората. Той продължи: „Убеден съм, че ще мине и това, ние трябва да продължим живота напред и да сме по-добри, да сме по-уверени с собствените си способности!“.

Предстоящите задачи пред логистичния щаб.

   „Вашият логистично-оперативен щаб какво му предстои, срокът на извънредното положение ще бъде удължен до 13-ти май?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че работата на щаба през първата седмица е била много тежка, но в момента е малко по-рутинна. „Бяхме в непрекъснат контакт с кметове, ръководители на болници, всеки твърди, че там е най-важно, неговите доктори са най-важни. Да, така е, всеки доктор е важен, но когато не разполагаш с достатъчно ресурс е изключително тежко. Сега е по-добре. С многократните облекла като че ли сме на път на 100% да го решим. Дано успеем да организираме производство и доставки на запад. Тази криза даде този шанс – липса на достатъчно маски, а в момента предлагането е огромно, всякакъв вид има!“.

Песента „Денят“, имаме ли енергия да започнем отначало?

   „В коментара си по повод президента, няма сега да Ви въвличам в това, завърших, че ще дойде времето, когато ще си свалим маските, сега да Ви сваля маската на силния, здравия, коравия мъж и да Ви пусна мъничко от една песен, която ние направихме заедно с Александър Петров и Косьо Марков от „Тангра“, кръстили сме я „Денят“, сега ще направим един клип, може ще потърсим и пожарната за снимки! Пее се „Да започнем отначало“, имате ли енергия?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Разбира се, аз имам малко дете, за което трябва да се грижа. Нямам право да нямам енергия! Пък и разполагам с един великолепен екип около мен и нещата се случват лесно, не са чак толкова трудни, колкото на пръв поглед изглеждат.

Подаръците.

    „Да Ви е живо и здраво детето, да сте жив и здрав и Вие и да Ви подаря една тениска и една умна книга. И ако синът Ви ни е гледал – подарявам му една свещичка, която митрополит Антоний държа в ръката си и произнесе молитва, това е свещта, която ние ще запалим в песента!“, обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Той й подари „140 години история на МВР“, с което завърши участието си в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” 

Pin It on Pinterest