Николай Костов: Фармацевтите сме на фронтовата линия

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеките, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Презапасяването с лекарства.

    „И продължаваме с голямата тревога, непрекъснато бяха пълни аптеките, снощи обаче влязох във ваша аптека, г-н Костов, нямаше почти хора даже! Има ли лекарства, какво купуват тези хора, има ли предпазни маски, предпазни средства?“, попита своя гост в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Николай Костов отговори, че всички са много притеснени и уплашени. Водещата помоли своя гост да разкаже за срещата на асоциацията в Стара Загора. Той обаче обясни, че тя се е провалила, защото хотелът е затворил. Той разказа, че от колегите си е разбрал, че ситуацията навсякъде в страната е една и съща, всички са свръхнатоварени, има свръхпотребление десетки пъти повече от нормалното. На въпроса какво купуват клиентите той отговори, че купуват това, което пият. „Но някои пият вода, някои пият алкохол, с извинение за шегата!“, отбеляза водещата. Костов заяви: „Тези, които имат хронични заболявания, се стараят да си осигурят някакъв запас, а по-младите хора се грижат за имунната си система – витамин С, цинк, селен, всичко, свързано с имунната система!“.

Как да укрепим имунната си система?

    „Разнопосочно чета, че нямало профилактика, че нямало нужда да се пият витамини, че имало нужда да се пият микроелементи, минерали и така нататък, това, за което споменавате?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Костов отговори: „Препоръчват се да се пият, има ефект разбира се, някои имат силен и значим ефект, например витамин Д е много важен витамин!“. „Добре, но с витамин Д не може ли да прекалим и да се постигне едно прекалено вкостеняване?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че той е мастноразтворим витамин и наистина може да се случи подобно нещо. Преди време обаче се е смятало, че е необходима по-малка доза, докато в момента дозите са се вдигнали. Той обобщи, че трябва да се наблегне на антиоксидантите, които подобряват имунитета. Някои растения също го подобряват, като ехинацея, черен бъз, някои видове гъби.

Недостигът на предпазни маски.

    „По аптеките какво има в момента и какво няма, предпазни средства разбрахме, че няма, маски няма и ръкавици няма?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Костов отговори, че почти навсякъде има липса на предпазни материали и продължи: „Ние получаваме по малко маски, работим с 3-4 фирми, които ги шият, но те шият малко. В момента имаме огромни списъци с корпоративни клиенти, които чакат за стотици хиляди маски и не можем да ги изпълним!“. „Днес, доколкото разбрах, се направи един оперативен щаб, преди ефир точно беше пресконференцията, обръщам внимание на големите корпорации, които искат да заявят предпазни средсва, че трябва да ги заявят пред този оперативен щаб, ако правилно го разбирам, към Националния логистичен щаб, които ще организира координацията, така може и вие да се свържете!“, обясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в момента няма никакви доставки, има опити да се внесат маски, но повечето са на теория.

Има ли опасност да свършат лекарствата?

    „Хората, както казвате, взимат лекарства за различни хронични заболявания, но как стои въпросът с вноса при много затворени граници или при особен режим? Ще стане ли така, че в един момент каквито запаси имате вие, ще бъдат изчерпани?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Костов отговори, че този проблем е съвсем отскоро, откакто са били въведени ограниченията. Той обясни, че от колеги е разбрал, че на сръбско-хърватската граница е имало камиони с лекарства, които са се забавили няколко дни, което е типичен пример как подобно нещо нарушава доставките. „Искам да кажа, че в момента има лекарства, но няма логистична верига, която да я подложиш на 10 пъти по-голямо търсене и това да не породи проблеми. Това означава, че в тази логистична верига, която започва от производителя и свършва при аптеката, си има определен капацитет. Тоест производителят произвежда определено количество лекарства, след това дистрибуторът или вносителят внася съобразено с нуждите. Всеки по веригата има някакви запаси и някакви възможности да подсигури определени количества!“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките.

Възможна ли е спекула с цените?

    „Възможно ли е, както се изрази изключително сполучливо икономическият министър на този брифинг, на който се обявиха за пореден път различни мерки, морален хазарт, спекула с цените, ще допуснете ли вие – Асоциацията на собствениците на аптеките?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Костов отговори: „Категорично не! Въпреки че в момента със сигурност има спекула, но тя не произхожда от нас. Например с маските си е чиста спекула и между другото е в целия свят, защото извън България цените са даже още по-високи и всъщност тези високи цени произхождат още от производителя, който е или в Китай, или някъде другаде!“.

  „Вие заявили ли сте пред министъра на икономиката например, че аптеките искате маски, или вие сте на опашките?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Костов отговори, че преди 3 дена е писал до министерството и е обяснил ясно проблемите. „Какво искате – маски, ръкавици? Предпазни облекла бихте ли продавали?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Сигурно, макар че това е по-специализирано защитно облекло, при нас се търсят маски и латексови ръкавици и дезинфектанти, спирт, който също е дезинфектант, който също свърши. Идват някакви малки количества, които не съответстват на търсенето, което е огромно. Търсене има не само от хората, има и от компаниите, които си дезинфекцират офисите. То нараства многократно и няма как да бъде задоволено за толкова кратко време!“.

   „Какъв е изводът дотук и с какво продължавате напред?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Костов отговори: „Изводът е, че всичко е подложено на изпитание. В момента всички бизнеси по един или друг начин, едни са подложени на изпитание заради това, че нямат работа, а други като нас, че не могат да задоволят търсенето и то жизненоважно търсене!“.

    „Ще Ви кажа една шега, която малко принадлежи към черния хумор, преди да влезем в студиото коментирахме с министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали фризьорските салони би трябвало да работят и той каза следното – на война всички се бръснат гола глава. Но ние не можем да „обръснем до гола глава“, фигуративно казано, хората, които си взимат профилактично лекарства за кръвно налягане, за диабет! Вие аптеките не можете да ни „обръснете гола глава“! Как ще продължим нататък?“, попита  своя гост водещата. Той отговори: „Борим се както можем, колегите фармацевти са на фронтовата линия, по цял ден рискуват здравето и живота си, защото се срещат всеки ден с много хора и то болни! Рискът е много голям, в затворено помещение с много хора!“.

Подаръците.

    „Забраниха ми да Ви дам ябълка, защото не трябва да си разменяме плодове, не знам защо, но аз ще Ви дам тениска! Книга също ми забраниха да Ви дам, така че ще Ви я дам при другото гостуване. Като остареем ще направим един дълъг крос с тениските „Беновска пита“!“, обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Той й подари книгата „Управление на маркетинга“ на Филип Котлър с посвещението „На Илиана Беновска, винаги така безкомпромисна!“. Така завърши участието на Николай Костов в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“

Pin It on Pinterest