Никола Минчев: 47-ото Народно събрание ще бъде последователен и отговорен партньор на синдикатите

47-ото Народно събрание ще бъде последователен и отговорен партньор на синдикатите, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в приветствието към делегатите на Деветия конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Вярвам, че в диалог и сътрудничество ще намерим решенията, които ще осигурят по-добри условия за труд и живот на българските граждани, добави председателят на парламента.

Никола Минчев отбеляза приноса на КНСБ за осъвременяване на трудовото и социално законодателство. Предоставените от синдиката становища, предложения и конкретни текстове по отделни проектозакони са изключително полезни, подчерта той и добави, че е важно и участието на експертите на синдиката в заседания на комисии, във форуми и срещи.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че от КНСБ вече са внесени няколко писмени становища в 47-ото Народно събрание – по проектозаконите за удължаване срока на действие на част от разпоредбите на трите бюджета – на държавата, на ДОО и на  НЗОК за 2021 г., по данъчните закони, по трите проектобюджета за 2022 г., по закона за здравето, закона за енергетиката и др. Никола Минчев посочи, че синдикатът има важна роля за гарантиране на справедливи, безопасни и здравословни условия на труд и че полага последователни усилия за осигуряване на достойно заплащане на труда, за социално осигуряване и закрила, за свободно и доброволно сдружаване.

Убеден съм, че синдикатът със своята експертиза и дейност е необходим, полезен и важен за страната, подчерта председателят на Народното събрание. Никола Минчев изрази увереност, че Деветият конгрес на КНСБ ще затвърди ролята на синдиката в обществено-политическия живот на страната и значението на организацията за защита правата не само на синдикалните членове, но и на всички трудещи се.

На откриването на конгреса на КНСБ присъстваха заместник-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Мукаддес Налбант, народни представители, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, министърът на образованието и науката Николай Денков, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на синдикални организации от 23 държави. С видеообръщение участниците във форума поздрави министър-председателят Кирил Петков.

Pin It on Pinterest