България

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Творчеството на световноизвестния художник Стоимен Стоилов, роден във Варна, но отдавна жител на Виена, бе повод за събитие на българското училище „Проф. Иван Шишманов“ в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“, по която работи неделното училище в австрийската столица. По тази програма се подкрепят българските общности зад граница за съхраняването на националната, културната, родовата и духовната идентичност, опазването и популяризирането на българското културно-историческо и родово наследство, както и за популяризиране на приноса на съвременните българи, живеещи в чужбина.

Над 150 участници и гости от българската общественост във Виена, видни представители на културните и научните среди на Австрия и България се събраха, за да видят филма на журналиста Георги Тошев, създаден в партньорство с училището, за историята на нашия сънародник. Той специално поздрави МОН, че дава възможност да се разказват истории на българите, независимо къде живеят по света. Неговият разказ за художника е за живота между Варна и Виена, каза авторът на представения за първи път филм.

Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 година. Във филма той разказва за Черно море, за своето обучение в Националната художествена академия в София – как е изучавал различни техники, за да създаде свой стил.

Професорът е създател на Международното биенале на графиката във Варна и негов дългогодишен директор. Над 30 години живее и твори във Виена. Носител е на редица престижни национални и международни награди. Има самостоятелни изложби в двореца „Порчиа“ и в музея „Егон Шиле“ в Австрия, в „Лайъм алън мюзиъм ъф арт“ в САЩ, в частни галерии в Пърт, Западна Австралия и из цяла Европа.

Негови произведения притежават Музеят „Албертина“ във Виена, Австрийското Министерство на външните работи, Френската библиотека и Фондът за съвременно изкуство към Лувъра в Париж, Конгресната библиотека във Вашингтон, Градската библиотека в Ню Йорк, Колекциите на университетите Принстън и Йейл, Колекцията „Джаф” на Университета Флорида Атлантик.

Проф. Стоилов е носител на Хердерова награда на Виенския университет за цялостно творчество. През 2009 г. е удостоен с титлата „професор” от Министерството на културата и Президента на Австрия за изключителни заслуги към развитието на културата и изкуството на австрийската държава. Той е носител и на орден „Стара планина” I-ва степен на Република България.

„Изкуството на Стоимен Стоилов със своя уникален почерк и специфични техники, митове и легенди от Средиземноморието и цяла Европа прекрачва границите на времето от иконописта и венецианските фрески до днешните митове и го превръща в запазен знак за европейска култура”, казва за твореца бившият канцлер на Австрия д-р Волфганг Шусел.

Посланикът ни във Виена Десислава Найденова-Господинова приветства участниците в събитието, като подчерта колко важен е реализираният проект – свързан с културата и образованието – ценности, за които няма граници.

Държавният експерт от МОН Владима Попова-Накова поздрави екипа на училищния ръководител Сълзица Громан за включването в програмата за неразказаните истории на българите, както и за празника на светите братя Кирил и Методий и предстоящия 24 май.

Сред гостите на форума беше проф. Конова, директор на дом „Витгенщайн“, както и преподаватели от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

По време на събитието възпитаници на неделното училище рецитираха стихове и представиха музикални изпълнения от българския фолклор, както и класически произведения. Прозвуча и химнът „Върви, народе възродени“.

В училището във Виена се обучават над 150 деца и ученици. То е в Списъка на българските неделни училища, които се финансират от българската държава.

МОН реализира 3 национални програми, насочени към българските общности в чужбина. Това са „Роден език и култура зад граница“, „Неразказаните истории на българите“ и „България – образователни маршрути“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest