Народните представители от 46-ото Народно събрание положиха тържествено клетва

Народните представители от 46-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Най-възрастният народен представител Мика Зайкова откри първото заседание на новоизбраното 46-о Народно събрание и прикани народните представители да бъдат конструктивни и да работят за мечтата на българския народ – за просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз.

Мика Зайкова призова народните представители да не забравят какво е поръчал суверенът, да се стегнат и да започнат да работят заедно – да структурират Народното събрание и да изберат правителство. Явно е, че суверенът не е дал на никого болшинство, явно е, че правителството ще бъде на малцинство, но по-важното е какви са приоритетите на това правителство и политиките, чрез които то ще осъществи тези приоритети, подчерта Мика Зайкова. Разчитам на вашата интелигентност, разчитам, че всичко, което вие знаете и можете, ще го дадете, за да се сбъдне мечтата на България, подчерта тя.

Призовавам ви към разум и диалог, конфронтацията и омразата са път за никъде, заяви Мика Зайкова. Тя открои три поуки от резултатите от изборите. Първо, народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна и това показаха изборите, на които всички партии на промяната повишиха своя резултат, посочи най-възрастният народен представител. Второто важно нещо, което суверенът каза, това е, че не дава мнозинство на нито една от партиите, т.е. каза Ви, дами и господа, работете заедно, за да осъществите мечтата на България, а мечтите трябва да се сбъдват, посочи Мика Зайкова.
Третото важно нещо, което народът ви каза с по-ниската избирателна активност, е, че изборите са демократична процедура, но не ги ли прилагаме много често, попита Мика Зайкова. Хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа, заяви тя. Нито ще е бързо, нито ще е лесно и това трябва да го знаят всички българи, но е възможно и го показаха нашите колеги от правителството, което работи досега, добави Мика Зайкова.

Най-възрастният народен представител посочи, че вчера Европейската комисия е излязла с доклад по отношение на върховенството на закона и там ясно се казва, че в България са необходими реформи в съдебната власт. Мика Зайкова посочи още, че са необходими промени и в образователната система, осигуряване на достойни пенсии, помощ за бизнеса, дигитализация и електронно управление.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На тържественото заседание изявления направиха представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

Народният представител от ПГ на ПП „Има такъв народ“ Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание. 137 народни представители подкрепиха кандидатурата й, един беше против и 99 депутати се въздържаха.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Виктория Василева (ПГ на ПП „Има такъв народ“), Росица Кирова  (ПГ на ГЕРБ-СДС), Кристиан Вигенин (ПГ на „БСП за България“), Атанас Атанасов (ПГ на „Демократична България“), Мукаддес Налбант (ПГ на ДПС) и Татяна Дончева (ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“).

На тържественото заседание присъстваха президентът Румен Радев, служебният министър-председател Стефан Янев и министриte от служебния кабинет, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, предишни председатели на Народното събрание, националният омбудсман Диана Ковачева, представители на вероизповеданията, на държавни институции и на дипломатическия корпус.

Pin It on Pinterest