България

Напусна ни Ставри Калинов

Напусна ни Ставри Калинов (1944-2023), една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство.

  През 2016 г. в изложбения център на СБХ на ул. „Шипка“ 6 в София именитият български художник Ставри Калинов бе удостоен с престижното почетно отличие на Министерството на културата – „Златен век” – звезда. Ставри Калинов получи високото отличие „Златен век” за големия си принос за развитието на българската култура. Тогава по този повод творецът, който се отличава с яркия си индивидуален почерк, представи пред ценителите на изкуството най-новите си произведения – скулптура, живопис, графика, стъкло и керамика.

  Ставри Калинов е създал портрети на видни българи като Васил Левски, Джон Атанасов, Жул Паскин, Николай Гяуров. Създател е и на статуетки – награди за редица фестивали и конкурси. Негова е и скулптурата на ктиторите на Боянската църква, дарена на папа Йоан Павел Втори.

  Екипът на Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Ставри Калинов. Дълбок поклон!

  Поклонението ще бъде на 16 септември 2023, събота, от 12:00 часа, в храм „Св. Седмочисленици“, София.

  Ставри Калинов е роден на 15 ноември 1944 във Видин. През 1964 г. завършва гимназия във Видин и в три поредни години от 1966 до 1968 г. кандидатства за специалността „Скулптура“ в ВИИИ „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия). През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.

  Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 г. взима редовно участие в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

  Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси, сред които за фестивала „Златна Месемврия“ и за литературната награда „Балканика 2006“. Негова е скулптурата „Истината за перото“ в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите наБоянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев.

  Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Скулпторът е изработил статуетка за победителката в категория „Жена мениджър на годината“ в конкурса „Жена предприемач и Жена мениджър на годината“ на Клуба на жените предприемачи и мениджъри. Калинов изработва златните статуетки „Рибарят и златната рибка“, които се връчват на всички призьори в конкурса „Мистър Икономика“.

   Носител е на различни награди, измежду които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. През 1998 г. Любомир Стойков издава книгата „Калинография. Разговори със Ставри Калинов“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest