Над 1200 ученици посетиха кампанията „Бъди войник“ в Монтана

При голям интерес премина националната информационна кампания „Бъди войник“ в Монтана.

Над 1200 ученици от средните училища от общините Монтана, Берковица, Бойчиновци, Якимово, Георги Дамяново и Медковец се запознаха с представените образци на въоръжение и техника на различните видове въоръжени сили.

„Кампанията „Бъди войник“ се провежда за втора поредна година и на национално ниво има много добър отзвук за патриотичното възпитание на младите хора. Убеден съм, че информационната кампания ще даде положителни резултати и в дългосрочен план. Младите хора, които днес са ученици и имат възможност да се запознаят с възможностите за развитие в редиците на Българската армия, след време ще пожелаят да станат офицери, сержанти или войници“. Това каза командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, който днес участва в кампанията в гр. Монтана. Той посочи, че след проведени конкурси през 2019 г. и 2020 г. в Специалните сили са назначени близо 150 военнослужещи и в момента няма вакантни места за войници. Предстои през ноември, когато ще започне изграждането на ново формирование към Съвместното командване на специалните операции, да бъде обявен конкурс за нови 60 войнишки длъжности. „С кампанията „Бъди войник“ ние правим всичко възможно да покажем лицата на българските военнослужещи, да представим мисиите и задачите на въоръжените сили и така да привлечем младите хора към военната служба“, отбеляза генерал-майор Явор Матеев.

В Монтана своеобразен петминутен авиационен поздрав към жителите и гостите на града беше полетът на изтребител МиГ-29 от състава на Военновъздушните сили. Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) показаха своите бойни умения при изпълнение на задачи за неутрализиране на терористи и в стрелбата със симулационни боеприпаси. Изпълнени бяха и алпийски техники, както и скок с парашут над площада.

„След София и Пловдив, Монтана е третият град, в който изпълняваме скокове на парашутисти“, съобщи генерал-майор Явор Матеев. Военнослужещите изпълниха скока заедно с дългогодишния председател на „Ава Спорт“ – Монтана Ани Стаменова, като използваха парашут за специални задачи за приземяване на силно ограничени пространства. Ани Стаменова има над 4500 скока.

Присъстващите разгледаха още гранатомети, снайперски пушки, картечни пистолети, парашутно снаряжение и бойна техника. На информационна борса в града, който за втори път е домакин на кампанията, младежите се запознаха с възможностите за постъпване на служба в Българската армия, с условията и начините за кандидатстване. В информационната борса участваха и представители на Националния военен университет „В. Левски“, както и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, от които желаещите научиха какви са предимствата на обучението в двете висши военни училища.

Подарък за жителите и гостите на Монтана бе концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, като в представлението участваше и Мажоретния състав към община Монтана.

Pin It on Pinterest