България

Началникът на отбраната на Кралство Белгия адмирал Мишел Хофман е на двудневно посещение в нашата страна

Като страни-членки на НАТО и Европейския съюз България и Белгия споделят едни и същи ценности.

Трябва да запазим и задълбочим нашето сътрудничество за гарантиране на независимостта и териториалната цялост на страните от евроатлантическата общност в контекста на усложнената среда на сигурност“. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов на церемонията по награждаването на началника на отбраната на Кралство Белгия адмирал Мишел Хофман с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – първа степен. Отличието се връчва за изключителния принос на адмирал Мишел Хофман към двустранното и съюзно сътрудничество с Република България в областта на отбраната.

На церемонията, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната и представители на военното ръководство на Българската армия.

„В последните години военното сътрудничество между нашите две държави получи ново развитие. От една страна това се дължи на нашия силен ангажимент да работим заедно по общите приоритети в отбранителната политика на съюзите, към които принадлежим. От друга, засиленото взаимодействие е в интерес на двустранното военно-техническо сътрудничество, традиционното ни партньорство в областта на морската сигурност и военноморското сътрудничество, военното обучение и образование, както и на развитието на оперативните способности на Въоръжените ни сили“, посочи адмирал Ефтимов в приветствието си. Той припомни активното участие на адмирал Мишел Хофман в подпомагането на един от най-важните проекти за модернизация на българските Военноморски сили – придобиването на минни ловци и фрегати „втора ръка“. „Надявам се, че тези възможности не са изчерпани особено по отношение на противоминните кораби“, заяви адмирал Ефтимов.

Адмирал Мишел Хофман благодари за оказаната му чест и подчерта, че връченото отличие е признание не само за неговия принос, а и за усилията на всички, допринесли за развитието на двустранните отношения между Въоръжените сили на България и Белгия. Той е на двудневно официално посещение в нашата страна по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На срещата, проведена по-рано днес, бяха обсъдени сигурността в Черно море, мерките на страните-членки на НАТО от региона – България, Румъния и Турция, за противодействие на минната опасност за свободата на корабоплаването, както и задълбочаването на военното сътрудничество между двете страни.

„В съвременната сложна геополитическа обстановка и влошена среда за сигурност сътрудничеството между съюзниците в Алианса в областта на отбраната и сигурността става все по-належащо за ефективното справяне с нововъзникващите предизвикателства“, посочи адмирал Ефтимов по време на разговорите. Той подчерта ключовото значение на партньорството във военната област с Кралство Белгия, което продължава вече повече от 2 десетилетия. „Това партньорство е ключово за процеса на трансформация на въоръжените ни сили и по-конкретно за развитието на съвременни военноморски способности. Благодарение на военното ръководство на Кралство Белгия, България развива своите военни способности в морския домейн и се утвърждава като надежден съюзник в Черноморския регион“, подчерта адмирал Ефтимов.

В рамките на визитата си в България адмирал Мишел Хофман ще посети пункт за базиране – Варна. Предвижда се той да гостува на екипажа на фрегатата „Горди“, която е командвал преди придобиването й от българските ВМС с белгийско име „Westdiep“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest