На Международния ден на ромите фото изложба „открехна вратата“ към техния свят

Фото изложбата на участниците от информационната кампания „Да открехнем вратата“, организирана от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, беше открита в Народното събрание по време на отбелязването на Международния ден на ромите – 8 април.

В събитието участваха председателят на парламента Никола Минчев, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов.

Изложбата разказва истории на роми, започнали работа по програми за насърчаване на заетостта, финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и по Националния план за действие по заетостта. Чрез нея се популяризира работата и ролята на ромските, здравните, образователните и младежките медиатори за икономическото активиране на хората от ромската общност. Част от таблата разказват за практикувани от тях занаяти, разкриват красотата на техните обичаи, традиции и празници и разкриват съкровения свят на техните разбирания и мечти.

„Пожелавам на всички участници представители на ромската общност здраве и успехи. Министерството на труда и Агенцията по заетостта ще продължават да работят приоритетно за повишаване на тяхната подготовка за пазара на труда и икономическа активност, защото професионалната реализация е най-добрият път към социалното включване и интеграцията на всеки човек“, каза министър Гьоков.

С награди по време на събитието бяха отличени трима от авторите на фотографиите. Самуил Атанасов, който мечтае да бъде софтуерен инженер, получи ваучер за курс по програмиране. Фани Христова, която иска да следва българска филология, беше наградена с ваучер за курс по английски език. Танер Андреев получи ваучер за професионална фотографска техника.

Изложбата е част от информационната кампания „Да открехнем вратата“, насочена към икономическото активиране на ромите. За тази цел Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта организираха обучения по дигитална фотография за представители на общността в Благоевград, Стара Загора и Ямбол, в които се включиха участници и от други близки населени места. Най-добрите техни снимки бяха включени в паната на експозицията.

Pin It on Pinterest