МЗХ отбеляза Деня на биологичното производство
Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация Биопродукти отбелязаха Деня на биологичното производство, в София. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в страните от ЕС.
Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, каза че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на потребителите у нас и в чужбина. Пред медии тя обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. ха или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60 % се увеличават отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер. Нараства и биологичното производство на мед – с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства.
По думите й, МЗХ насърчава биоземеделиеточрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. „Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство“, подчерта заместник-министър Василева.
По време на празника над 30 производители от страната представиха своите био продукти – сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, био сокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, био шоколад, сладки и солени продукти и био козметика.
Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематични арт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.
За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.