МВнР с поздравителен адрес към народа на Беларус по случай Националния празник на страната

Министерството на външните работи отправя искрени поздравления и благопожелания по повод на Националния празник на Република Беларус – Деня на независимостта, като желае здраве, мир и просперитет на приятелския беларуски народ!

Използваме тържествения повод, за да изразим подкрепа към смелостта на беларуските граждани в отстояване на законното им право на промяна и демократично бъдеще, въпреки опитите на режима да заглуши гласовете на гражданитев невиждана до този момент кампания нанасилие.

Заставайки твърдо до беларуския народ, ще продължим да призоваваме беларуското правителство за незабавно прекратяване на безпрецедентните репресии, зачитане правата на човека и фундаменталните свободи, безусловно освобождаване на всички несправедливо задържани, включително всички политически затворници. Отново призоваваме за мирно разрешаване на кризата чрез приобщаващ национален диалог с крайната цел организирането на нови, свободни и честни избори.

Република България и Европейският съюз са готови да засилят подкрепата си за хората в Беларус и да отговорят положително на исканията им за по-добро бъдеще. Потвърждаваме готовността си за сътрудничество с беларуските граждани и в рамките на инициативата „Източно партньорство“, въпреки решението на държавните власти да преустановят участието си в нея.

Pin It on Pinterest