МВнР подкрепи кампанията по отбелязване на Международния ден за премахване на насилието срещу жени

Министерството на външните работи подкрепи кампанията по отбелязване на Международния ден за премахване на насилието срещу жени – 25 ноември.

Под надслов „Оранжев свят: Да сложим край на насилието сега!” министърът на външните работи Светлан Стоев и посланиците на страните – членки на ЕС, Швейцария, САЩ и Великобритания демонстрираха своята подкрепа за кампанията на събитие, организирано пред Народния театър в столицата от посолствата на Словения и Австрия у нас. Вицепремиерът Атанас Пеканов също участва в инициативата.

Оранжевият цвят на посланията е избран от ООН и символизира очакването за едно по-добро бъдеще, без насилие срещу жени.

Насилието срещу жени и момичета остава едно от най-широко разпространените и съкрушителни нарушения на правата на човека в съвременния свят. Последиците от пандемията допълнително изостриха проблема, създавайки своеобразна „пандемия в сянка”.

На този ден, повече от всеки друг, трябва да си напомним, че мълчанието, стереотипите и стигмата нямат място в нито едно демократично и толерантно общество, каквото е българското. Пътят за справяне с проблема минава през високата степен на осведоменост и осъзнатост на всеки един човек, така че този вид насилие да бъде изкоренен завинаги.

Тази година ще започне и кампанията UNiTE, посветена на прекратяването на насилието срещу жените. Тя включва 16 дни на действие, водена е от Генералния секретар на ООН и ООН-Жени и цели повишаване на осведомеността в световен мащаб. Кампанията ще приключи на 10 декември 2021 г. с отбелязването на Международния ден на правата на човека.

Pin It on Pinterest