Мукаддес Налбант: Пандемията изведе на преден план проблеми, които са предизвикателство за всички хора и най-вече за политиците

Пандемията, която върлува по цял свят, изведе на преден план проблеми, които са предизвикателство за всички хора и най-вече за политиците, които следва да поемат голяма част от отговорността за вземането на правилни решения.

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант във Виена на 13-ата среща на жените-председатели на парламенти. Във форума, организиран от Интерпарламентарния съюз, участва и заместник-председателят на парламента Татяна Дончева.

Мукаддес Налбант направи изказване в рамките на сесията, чиято основна тема беше: „Ролята на жените във възстановяването след пандемията: запазване на постигнатото и продължение на напредъка“. Заместник-председателят на парламента определи провеждането на срещата като важно, знаково, необходимо и ползотворно.

Мукаддес Налбант съобщи, че в сегашното Народно събрание на Република България от 240 народни представители едва 58 са жени, а в предишното са били 59. В нито един български парламент процентът не е достигал 30, посочи тя. По думите й, независимо от това, че са малко, българските жени-политици са изключително активни ярки личности, тяхната дейност и техните имена се помнят по-дълго. Те по-добре могат да обединяват,  умеят да преодоляват егоизъм, конкуренция и омраза, да мислят дългосрочно, отбеляза Мукаддес Налбант. Тя подчерта още, че жените трябва да осъзнаят своята сила и да са безкомпромисни и последователни към политики, които не зачитат правата им.

На 7 и 8 септември заместник-председателите на парламента Мукаддес Налбант и Татяна Дончева ще участват във Виена в Петата световна конференция на председателите на парламенти. Общият дебат ще е на тема: „Парламентарните ръководители в служба на по-ефективния мултилатерализъм, гарантиращ мира и устойчивото развитие за всички граждани на планетата“. Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани на форума, са: „Възстановяване след пандемията: трансформиране на икономиката за борба срещу климатичните промени и засилване на устойчивото развитие“ и „Отваряне, прозрачност и достъпност на парламентите пред здравните предизвикателства: как да се намери баланс?“.

Pin It on Pinterest