България

МИР организира информационен ден за иновации в отбраната

На събитието в София тех парк бяха представени възможностите пред български фирми да кандидатстват за финансиране по пет програми на DIANA

Министерството на иновациите и растежа представи възможностите за кандидатстване по програмите на Ускорителя на отбранителните иновации за Северния Атлантик – DIANA. Над 80 български фирми получиха информация как може да бъдат финансирани по пет направления. Това стана по време на информационен ден, организиран от МИР, в София тех парк.

Един от мениджърите на DIANA Ема Райън запозна присъстващите на форума с процеса по кандидатстване по програмите: „Енергия и мощност“, „Сигурност на данните и информацията“, „Сензори и наблюдение“, „Човешко здраве и благосъстояние“ и „Критична инфраструктура и логистика“.

По време на събитието стана ясно, че кандидатите за финансиране могат да подават своите проектни предложения от 1 юли до 9 август. Оценките за тях ще бъдат направени между 12 август и средата на октомври. В началото на ноември ще бъдат обявени одобрените проекти. Те ще получат 100 000 евро за първите шест месеца, за да развият технологиите си. След изтичането на този период ще могат да бъдат подкрепени с още 300 000 евро за доразвитите си проекти.

„Миналата година започнахме с три програми, сега вече са пет. С разширяването на обхвата на програмата DIANA се дава възможност за по-голям достъп на кандидати и участници“, заяви зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов. Той посочи, че вече има българска компания, която миналата година успешно е преминала през одобрение за финансиране с 100 000 евро и в момента се състезава за подкрепа до още 300 000 евро.

Проф. Ангелов добави, че МИР работи върху идеята за създаване на акслератор по Ускорителя, който да се намира в София тех парк. Той напомни, че в България вече има четири изпитателни центъра за тестване на валидността на проекти по програми на DIANA.

Информацията за възможностите за подкрепа по DIANA на https://www.nato-diana.org/s/

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest