България

Министрите Гвоздейков и Коритарова обсъдиха с румънския посланик готовността за стартиране на ферибот Русе-Гюргево

България има пълна готовност за възобновяване на фериботната линия Русе-Гюргево.

Проектът е от ключово значение за облекчаване на трафика между България и Румъния, предвид предстоящите ремонтни дейности на Дунав мост. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и посланика на Румъния в София Н.Пр. Бръндуша Предеску. 

Министър Гвоздейков обясни необходимостта от отваряне на фериботната връзка. „По този начин ще помогнем на транспорта и икономиката, ще помогнем доставките да пристигат по най-бързия начин, а ясните срокове за стартирането на линията, ще внесат сигурност и успокоение не само за транспортния бранш, но и за всички туристи“, каза още Георги Гвоздейков. По думите му операторът, който ще извършва фериботните превози, както и всички институции, имащи отношение към проекта, са в готовност за започване на работа.

„Извършихме анализ, който показа, че през м. май са преминали над 200 000 автомобила през Дунав мост при Русе. По време на ремонта фериботната линия неминуемо ще помогне за облекчаване на трафика и скъсяване на времето за преминаване между двете държави. Проучванията ни показват, че тя може да поеме 20% от тежкотоварния трафик, което ще позволи туристите да пътуват по-спокойно“, коментира министър Коритарова. И допълни, че фирмата-изпълнител, която ще ремонтира българския участък на мостовото съоръжение, ще работи без прекъсване, с удължено работно време 7 дни в седмицата, при скъсени срокове с възможност за съкращаване на крайния срок на ремонтните дейности.

„В петък правителството на Румъния направи много важна стъпка към отваряне на фериботната връзка между Русе и Гюргево, но ще бъде необходимо техническо време за стартиране на процедурата“, каза румънският посланик Н.Пр. Бръндуша Предеску.

Министър Гвоздейков изтъкна пред румънския посланик, че е необходима добра организация и от двете страни. „През последния един месец са извършени два аварийни ремонта, които показват неотложността на цялостния ремонт на съоръжението. Целта ни не е да затрудняваме преминаването на хората през летния сезон, а да се погрижим за тяхната безопасност“, каза транспортният министър.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest