Министерството на младежта и спорта увеличи съдийските хонорари за Ученическите игри

Спортният министър Андрей Кузманов утвърди Правилата и фанансовия план за учебната 2021/2022 година за състезанията за ученици от V до ХІІ клас

Министерството на младежта и спорта осигури средства за по-високи хонорари на съдии на ежегодните Ученически игри за 2021/2022 г., които се провеждат от V до XII клас. За повишението, каквото не е имало в последните 10 години, министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов отпусна допълнителни 113 000 лева. Те са предназначени за по-високи хонорари на ръководителите на състезания, съдиите, медицинските лица и помощния персонал, осигуряващи провеждането на състезанията. 
    Размерът на финансовите средства за хонорари в областния, зоналния и финалния етап на игрите не е актуализиран повече от 10 години. Целта на увеличението е да се стимулират и мотивират всички, които участват в организацията и провеждането на спортни състезания за ученици от V до ХІІ клас. 
    Средствата са планирани в бюджета на Министерството на младежта и спорта за предстоящата година и ще осигурят по-високо заплащане на труда на съдиите и длъжностните лица за областен, зонален и финален етап на Ученическите игри, както и на главното ръководство и дежурния лекар на състезанията в общинския етап на игрите. 
    Министърът на младежта и спорта Кузманов утвърди „Правила за организиране и провеждане на Ученическите игри за ученици от V до ХІІ клас през учебната 2021/2022 г.“, както и финансов план за тяхното обезпечаване. 
    Българската асоциация спорт за учащи, основен организатор на игрите, ще има право да извършва промени в сроковете за провеждане на областните, зоналните и финалните състезания след разрешение от министъра на младежта и спорта. Правилата и финансовият план към тях са достъпни на сайта на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката. 
    Годишно над 80 000 ученици участват в състезанията по 8 вида спорт – лека атлетика, баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, бадминтон, тенис на маса и шахмат. Класираните на първо място във финалния етап получават правото да представят страната ни на Световни ученически игри, организирани от Международната федерация за ученически спорт (ISF).

Правилата и финансовия план може да намерите тук: http://mpes.government.bg/Pages/Activities/SportsForStudents/Default.aspx?evntid=qKOJeKcUF9c%3d

Pin It on Pinterest