Министерството на културата ще сезира българската и европейската прокуратура за използването на евросредства

При огромен журналистически интерес премина първата от серията обещани от министъра на културата редовни пресконференции до края на мандата му.

По думите на проф. Велислав Минеков, такива срещи с медиите не са били провеждани в последните 20 години в повереното му министерство.
По време на срещата той информира, че на 1 юни 2021 г. Европейската служба за борба с измамите на ЕС – ОЛАФ, е изпратила становище до Министерски съвет на Република България с копие до Министерство на културата. Става въпрос за договор по европрограма, по който МК е бенефициент. Сумата от близо 4,5 милиона евро е свързана с реставрация и ремонт на Ларгото. Предполагат се явни злоупотреби със средства.
В сигнала от Европейската служба за борба с измамите се съдържа препоръка за случилото се да се търси отговорност от трима бивши министри и един кмет. „Ние трябва да връщаме тези средства на Европа“, заяви проф. Минеков.
Информацията в сигнала на ОЛАФ е конфиденциална и на този етап МК няма право да изнася подробности, но изложените констатации в него са изключително сериозни и то ще сезира Прокуратурата на Република България, както и Европейската прокуратура, за извършване на проверка. „Ще информираме европейската прокуратура и за още много неща, за които са се използвали евросредства“, каза проф. Минеков.
Министърът на културата обяви още, че до 1 януари тази година НДК има натрупани загуби в размер на 86,5 млн. лева. За сравнение той посочи, че това е стойността на половината годишна субсидия на министерството.
В периода 2017-2020 дружеството е на загуба, като разходите му не само не намаляват, а се увеличават. Затова Министерството на културата, което е принципал на НДК, ще нареди пълна финансова проверка. Мерки към ръководството ще бъдат предприети след приключването й, което трябва да се случи в рамките на мандата на служебното правителство. „Дали това не е опит за приватизация на НДК?!“, попита проф. Минеков и обеща, че няма да допусне подобно нещо. Той сподели още, че, доколкото знае, дружеството имало и молба към ББР за кредит от 10 млн. лв.
На първата от поредицата обещани срещи с журналистите до края на мандата му министърът на културата засегна и темите за взаимовръзки между свои предшественици и големи фирми и партии; дали генералният директор на БНТ ще бъде засегнат от санкциите по закона „Магнитски“; за отдаване на имоти на МК под наем на роднини на медийни шефове срещу символични суми, докато културни институти нямат помещения, където да работят; за повдигнатите обвинения към директора на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП Ангел Папалезов, чиито разкрития, по думите на министъра, биха засегнали бившите управляващи; за казуса с „Квадрат 500“, за спрелите постъпления от частния хазарт във „Фонд Култура“; за документ с фалшифициран подпис, благодарение на който бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ Димитър Иванов е станал носител на отличие за особени заслуги към българската култура и много други теми, подробности за които министър Минеков обеща при следващата си среща с медиите.

Pin It on Pinterest