Министърът на вътрешните работи откри нова сграда на Втора РСПБЗН във Варна

Министър Младен Маринов заедно с областния управител на Варна Стоян Пасев символично прерязаха лентата на новата сграда, в която ще работят пожарникарите на Втора РСПБЗН във Варна. Щастлив съм да видя чисто нова и функционална сграда, построена по всички стандарти на противопожарната дейност, която дава възможност на колегите да изпълняват своите задължения, да почиват и да са в готовност по всяко едно време да реагират, заяви министър Маринов. Той припомни, че само през вчерашния ден, в района на Варна са възникнали четири пожара, потушени благодарение на бързата реакция и професионализма на пожарникарите в региона. Вътрешният министър подчерта, че осигуряването на модерна работна среда, техника и защита на огнеборците е сред приоритетите на ръководството на вътрешното ведомство, като уточни, че в рамките на управленския период е заложено обновяването на 31 сгради за нуждите на пожарните служби в страната, 25 от които вече са готови, а останалите в процес на довършване. Той пожела на колегите здраве, по-малко инциденти, сила и кураж при носене на службата в полза на обществото.

На официалната церемония по откриване на новата сграда на Втора РСПБЗН присъстваха също главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ОДМВР- Варна старши комисар Даниел Пашов, както и представители на общинската администрация.


Втора РСПБЗН-Варна е създадена през 1969 г. и оттогава не е извършван съществен ремонт на помещенията. Съществуващите сгради са били построени по различно време, като първата от тях, двуетажна, е построена още през 30-те години на миналия век.

Разходите за реновиране на част от съществуващите постройки и за дострояване на нови помещения са за близо 1 400 000 лева. Извършените дейности са финансирани по Оперативна програма „Околна среда“. Строителството на сградите се е осъществило на два етапа – през 2013-2014 г. и през 2018 г. В рамките на инвестиционните дейности са подобрени цялостно материално-битовите условия и условията на труд на пожарникарите. Осигурени са възможности за отдих и спорт, облагородено е пространството около службата.

Втора РСПБЗН осигурява пожарната безопасност на територията на варненския кв. „Аспарухово“ и на общините Белослав и Аврен, с население от близо 45 хил. души. Щатът на пожарната е от 29 човека. 

Видео- тук 

Pin It on Pinterest