България

Министър Запрянов: Сигурността в нашия регион е постижима само с практическия и траен принос на НАТО и целенасочения ангажимент на ЕС

Днес сигурността в нашия регион е постижима само с практическия и траен принос на НАТО и целенасочения ангажимент на ЕС.“

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си към участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът беше открит днес, 25 май, в Националния дворец на културата в София. В него участват близо 400 парламентаристи от 32-те държави-членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации.
Министър Запрянов открои три важни теми в дискусиите по време на сесията на Парламентарната асамблея: подкрепата за Украйна, приоритетите и очакванията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и сигурността в Черноморския регион.

„България е фокусирана върху укрепването на националната отбрана в рамките на НАТО. В момента изпълняваме проекти за модернизация на въоръжението и техниката във всички видове въоръжени сили и във всички оперативни домейни. Увеличаваме инвестициите за придобиване на нови системи и се ангажираме да развиваме нашите възможности за поддръжка на страната домакин“, посочи министърът на отбраната. Той отбеляза, че трябва да се направи всичко възможно за укрепването на потенциала за възпиране и отбрана на НАТО в Черно море, като неразделна и ключова част от целия Източен фланг. „Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България е от фундаментално значение за защитата на страната ни като съюзник и е реален принос към сигурността на Югоизточния фланг на Алианса. Днес водената от Италия бойна група е напълно комплектована. Очакваме надграждането на способностите й, за да достигне ниво на бригада, ако и когато е необходимо. Работим и по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България. Този щаб ще осъществява командването и управлението на съответните формирования на сухопътните войски съгласно регионалните планове на НАТО. Морският координационен център във Варна ще укрепи допълнително нашата колективна отбрана“, посочи министър Запрянов. „В допълнение, за да укрепим нашите отбранителни способности, ние търсим варианти за разполагане на системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси на съюзници от НАТО на наша територия. Тази стъпка ще подсили посланието за готовността ни за възпиране“, допълни той.

Министър Запрянов благодари на българския парламент за положителната роля за изграждането на по-силна национална отбрана в рамките на НАТО и ЕС, за подкрепата към приоритетите на отбранителната политика особено по отношение на инвестиционните проекти, развитието на способностите на въоръжените сили и грижата за военнослужещите.

„Тъй като руската агресия към Украйна е пряко предизвикателство за нашата сигурност, ние ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните законни действия за противодействие на руската военна инвазия и за възстановяване на териториалната й цялост в рамките на международно признатите й граници“, заяви министърът на отбраната. Той подчерта, че подкрепата за Украйна, в рамките на нашите възможности, е наш стратегически интерес. „Сега работим върху значителен допълнителен транш военна помощ, като се фокусираме върху реалните нужди на украинските войници за отблъскване на руските агресори. Това е най-добрата инвестиция в нашата обща сигурност“, посочи министър Запрянов.

Очакванията от Срещата на върха във Вашингтон са да се потвърдят решенията за укрепване на възпирането и отбраната на Източния фланг, както и за пълното ресурсно осигуряване на отбранителните планове. „Съюзниците трябва да изпратят силно послание за трайно единство, солидарност и сила“, заяви министър Запрянов. „Във Вашингтон трябва да обърнем достатъчно внимание на регионалната сигурност както в Черно море, така и в Западните Балкани, които са два взаимосвързани региона, подложени на целенасочени руски хибридни кампании. Ето защо противодействието на хибридните заплахи също трябва да бъде включено в дневния ред на срещата“, отбеляза той.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest