България

Министър Запрянов откри в Пловдив Седмица на изследванията и иновациите

Тази година Международното изложение „Хемус-2024“ се провежда в особена ситуация, продиктувана от коренните промени, които настъпиха в областта на отбраната и сигурността в Европа в резултат на агресията на Русия в Украйна и уроците, научени от военните действия през последните две години.

Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 6 юни, при откриването на 12-ата Международна научна конференция на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“. Форумът е първото събитие от Седмицата на изследванията и иновациите, която се провежда под патронажа на Белгийското председателство на Европейския съюз в рамките на 16-ото специализирано изложение „Хемус – 2024“.

„Иновациите, технологиите и индустрията се завърнаха на полето на военните способности. Дълги години ние, в България и в Европейския съюз, подценявахме ролята им и не инвестирахме достатъчно, в резултат на което отбранителната индустрия на Европа, дори и на САЩ в определена степен, понижи своите възможности. Тази година ни научи, че освен човешкият фактор, освен количественият фактор, огромна роля играе технологичното превъзходство в хода на военните действия. Ние нямаме война между две военни сили, а имаме война на технологиите и на иновациите, война на научните и изследователските организации във воюващите страни, които да посрещнат нуждите на бойното поле“, каза още министър Запрянов.

„Тази година ние се фокусираме върху инвестиции в областта на изследванията, технологиите и иновациите. В Министерството на отбраната имаме амбиция през 2032 г. за иновации да достигнем 1% от бюджета за отбрана. В държавите със сериозни намерения в превъоръжаването, разработките и технологиите, този процент е минимум 2%, т.е., за да постигнем 1% или 80 млн. – 100 млн. за инвестиции, ние трябва да променим нашата отбранителна политика по въпросите на иновациите“.

Министър Атанас Запрянов благодари на Кралство Белгия в лицето на посланик Фредерик Мьорис и сенатор Доминик Тилманс – президент на EURISY, за това, че международната конференция е включена в приоритетите на Белгийското председателство на ЕС. „В Европейския съюз много динамично се развиват процесите по създаване на единна индустриална отбранителна технологична база. Чрез различни финансови инструменти като Европейския инструмент за мир, по линия на научната организация на НАТО, с акселератора DIANA и други форми, страните-членки както в НАТО, така и в ЕС да координират индустриите си, да няма дублиране на усилия, за да може най-важните научни направления максимално бързо да се развиват“, каза той. Министър Запрянов пожела на участниците в конференцията ползотворна работа в духа на научната откритост и задълбочени дискусии.

Приветствия към участниците отправиха още посланикът на Кралство Белгия в Република България Н.Пр. Фредерик Мьорис, сенатор Доминик Тилманс – президент на EURISY и чл.кор. проф. д.т.н. Стефан Хаджитодоров, заместник-председател на Българската академия на науките. Директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полк. доц. д.н. Борислав Генов връчи на всеки от тях паметен плакет и благодари за сътрудничеството.

Сред гостите на международното събитие бяха още Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание, проф. д-р Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите и растежа, директори на дирекции от Министерството на отбраната и други.

Темата на конференцията е „Научните изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“ и ще продължи и утре, 7 юни. Тази година тя е съпътствана от няколко събития, провеждащи се в рамките на международното изложение „Хемус – 2024“ – семинар на тема „Използване на сателитни данни за управление на риска от бедствия“ (6 юни), семинар на тема „Космос за устойчиво бъдеще“ (6 юни) и хакатон „Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“ (7-8 юни).

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest