България

Министър Запрянов: Още догодина може да заработи щабът на регионалното командване на специалните операции

Още от началото на следващата година може да заработи щабът на регионалното компонентно командване на специалните операции, за който България и Румъния се договориха във Вашингтон.

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в столицата на САЩ. Инициативата е част от развитието на системата за командване и управление на НАТО и ще се осъществява на ротационен принцип на всеки две години между двете страни. Министър Запрянов изтъкна, че това съвместно командване е много важно, защото е не само за мирно, но и за военно време. По тази причина документът за създаването му ще трябва да бъде ратифициран от Народното събрание. Това е част от колективната отбрана, подчерта Запрянов.

С по-дългосрочен хоризонт са другите две задачи, за които от българска страна бяха подписани меморандуми във Вашингтон. Двата документа се отнасят до военната мобилност, отбеляза министър Запрянов. Първият е подписаното с Гърция и Румъния писмо за намерение във връзка с военната мобилност от Юг на Север. Това са транспортните коридори, които по линия на европейската инициатива за военна мобилност ще бъдат изграждани, заяви Запрянов. Коридорите са три, като има също и проект за железопътна линия. Министърът на отбраната изтъкна, че военната мобилност като инициатива на Европейския съюз допринася и за военната мобилност на НАТО. Освен чисто военно има и силно икономическо измерение, тъй като подобрява транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния, а също и на целия ЕС.

Вторият меморандум се отнася до транспортния коридор номер 8 по направлението Изток – Запад. Той беше подписан от министрите на отбраната на Италия, Албания, Република Северна Македония и България. Този коридор от гледна точка на колективната отбрана за НАТО е също много важен, отбеляза Запрянов. Министърът посочи, че Румъния има желание също да се включи в коридор номер 8 и  той да бъде удължен до Черноморието, до Констанца на север. Това е част от придвижването на войски на НАТО от запад на изток и от изток на запад, посочи Запрянов.

Вратата за членство на Украйна в НАТО остава отворена. Твърдо един ден Украйна ще бъде член на Алианса, разбира се тя работи да изпълни условията, заяви още министър Атанас Запрянов. Във Вашингтон предстои да се обсъжда и помощта за Киев. Много пъти сме заявявали, че България по никакъв начин не е част от този конфликт директно, няма да участва в този конфликт, няма никаква заплаха за страната ни от това, че оказва помощ, категоричен беше Запрянов.  Той подчерта, че всичко което страната ни прави, е в рамките на международното право.  Това беше казано много пъти вчера и днес ще бъде потвърдено от държавните и правителствени ръководители на НАТО – че ние фактически изпълняваме международните изисквания, Устава на ООН, добави министърът на отбраната. 

Запрянов отбеляза, че НАТО ще подобри координацията на помощта за Украйна. Това е едно колосално усилие и трябва много сериозна координация – помощта от целия свят, която демократични държави осигуряват, да отиде навреме и организирано, заяви Запрянов.  Не по-малко предизвикателство е и обучението на украинските въоръжени сили, което се извършва извън територията на Украйна. Това също е много важен и сложен процес, който изисква координация. Това са темите, които ще бъдат препотвърдени днес, добави още министърът на отбраната.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest