Министър Йорданова: Подписваме първи ключов документ за борбата с международната киберпрестъпност

България ще е сред първите държави, които ще подпишат в сряда Втория допълнителен протокол за засилено сътрудничество и разкриване на електронни доказателства към Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство от 2001 г.

Той регламентира събирането и съхранението на доказателства в електронна среда. По време на сегашното френско Председателство един от основните приоритети, който беше поставен е дигитализацията на правосъдието.“ Това каза днес министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на откриването на четвъртото издание на Франкофонските правни дни в България, организирано от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и посолството на Франция. 

„За мен е привилегия да съм тук сред вас и да започнем разговор по изключително важната тема на настоящата конференцията – „Суверенна Европа: предизвикателства, неотложни въпроси и отговори“. Разговор, който провеждаме в изключително труден момент – в период в който в Европа отново се води война. А научната дискусия е един от начините да търсим възможност да постигнем мир“, допълни тя. 

Министър Йорданова припомни, че дискусията се провежда в една важна за страната ни година – година в която отбелязваме 30 години от присъединяването ни към Съвета на Европа (СЕ), както и от ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека. „Разглеждам Съвета на Европа и Европейския съюз заедно, защото и двете организации са изключително важни. А Франция е сред основателите и на европейските икономически общности, и на Съвета на Европа. 

„Като говорим за Европа не можем да подминем въпроса за върховенството на правото – тема по която Франция винаги е помагала на България и тема, по която България има все още какво да свърши. Така част от въпросите, които ще дискутирате в следващите дни, ще помогнат на страната ни да реши редица въпроси по Плана за устойчивост и развитие“, категорична бе Йорданова.

„Искам да се обърна към вас не само като хора на науката, но и като преподаватели – положете усилия да запалите искрицата в душите на студентите. Като студент в тази сграда моето въображение беше предизвикано от четирите основни свободи – свобода на движение на хора, услуги, капитали и стоки. Това разгърна в съзнанието ми разбирането за голяма Европа и ми даде надежда, че България има накъде да се развива. Затова е важно студентите да бъдат възпитани в ценностите, а не в историографията на правото“, каза в заключение министърът на правосъдието и пожела успех на форума.

Pin It on Pinterest