България

Министър Виолета Коритарова провери строителството на магистрала „Хемус“

Няма проблем с финансирането за общинските проекти, заяви регионалният министър на среща с кмета на Дряново

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев провери днес строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 км и 139 км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Изпълняват се бетонови работи по отводняването на пътни връзки на п. в. „Плевен“.

Към днешна дата  участък 1 – „Боаза“ – п.в. „Дерманци“ е изграден на около 68%. Той е с дължина 15,26 км и включва отсечката от Боаза до пресичането с пътя Луковит – Угърчин, включително и п. в. „Дерманци“.

Министър Коритарова посети днес и Дряново, където проведе среща с кмета на общината Трифон Панчев. Пред него тя заяви, че няма проблем с финансирането за общинските проекти, включени в инвестиционната програма по Приложение № 3 на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството разполага с 400 млн. лв. за разплащане на заявките за авансови и междинни плащанията от общините и при необходимост ще поиска допълнителни средства от Министерството на финансите.

По-късно министърът провери и изпълнението на проекти в Дряново, които се финансират чрез Инвестиционната програма. До момента общината е сключила споразумение с МРРБ за изпълнението на 11 обекта с прогнозна стойност близо 15 млн. лв.  По тях авансово вече са изплатени над 1,5 млн. лв. за строително-монтажни работи, строителен и авторски надзор.

„За мен е удоволствие, когато се срещна с кмет, който е подал приоритетно важни за общината си  проекти – водоснабдяване, пътища, благоустрояване на села и квартали. В зависимост от успешното им изпълнение ще можем да оценим дали правителствената програма е добра. Смятам, че малките общини приветстват програмата, защото ако не беше тя, никога нямаше да могат да реализират толкова проекти заради ограничения си финансов ресурс“, посочи министър Коритарова. И допълни, че в края на годината ще има ясен разчет и обективна информация за усвояемостта на средствата и изпълнението на програмата, за да може да се планират по-добре действията в следващите години.

За всички проекти, финансирани по споразуменията с МРРБ, вече има избрани строители и се работи. Сред тях са реконструкцията на общинските пътища до селата Донино и Бучуковци и още 9 общински отсечки, подобряване на водоснабдяването в селата Чуково и Гостилица, както и проектиране на пречиствателна станция за отпадъчни води град Дряново и довеждащ колектор към нея. Със средства от МРРБ ще се  укрепят бреговете на река Дряновска при жп гарата и стадиона. Тече и обновяване на площадни пространства в гр. Дряново и с. Ганчовец.

Кметът Трифон Панчев подчерта, че програмата за общински проекти трябва да продължи. Според него най-важно е местните власти да имат проектна готовност и добри екипи, които да работят активно, за да не се губи ценно време. „Има резултат, когато се работи, а той е най-важен за местните жители“, подчерта той.

По време на посещението в Дряново министър Коритарова се срещна и с кмета на Трявна Денчо Минев с когото обсъдиха водоснабдяването в региона. Тя изрази задоволство от активната работа по множество ВиК обекти, които ще осигурят по-добро качество на услугите за населението.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest