България

Министър Тодоров: Важен е не само статутът на артистите, без хората на изкуството нямаме бъдеще

През следващите няколко дни се надявам да споделите идеите си за статута на свободните артисти и за това как държавата може да им помага.

Пандемията помогна на българската държава да „види“ независимите артисти, защото никой преди това не ги виждаше. Заради пандемията държавата започна да работи в помощ и на свободните творци. Същевременно трябва да помагаме и на творците, които са на щат.“. С тези думи се обърна министърът на културата Найден Тодоров към участниците в  най-голямото събитие за театралната сцена в България – “IETM Plenary meeting Sofia 2024”, което се провежда в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

  По думите на министър Тодоров българският парламент направи промени в закона и ни позволи да създадем регистър на професионалните артисти, но това е само началото. „Защото ролята на държавата не е да принуждава творците да правят нещо, а просто да им помогне, да създаде възможните условия те да съществуват и да вървят в бъдещето. Защото никое общество не може да съществува в бъдеще без изкуството, особено днес, когато имаме изкуствен интелект. Той може да прави всичко, само не и изкуство“, подчерта министърът на културата. Найден Тодоров изрази надеждата си заедно с участниците във форума да намерят правилното определение за бъдещето на артистите, защото важен е не само техният статут. „Важното е да разберем, че без хората на изкуството нашето общество няма бъдеще. Желая успех на събитието!“, каза още министър Тодоров.

  Над 400 организации и артисти от над 60 държави са в София за годишната среща на IETM, международната мрежа за изпълнителски изкуства, създадена през 1981 г. Членовете ѝ са артисти на свободна практика, мениджъри, самопродуциращи се артисти, селектори на фестивали или арт центрове, културни активисти, представители на институции. Официални приветствия поднесоха още кметът на София Васил Терзиев, Веселин Димов, директор на РЦСИ „Топлоцентрала“, както и Аса Ричардсдотир, IETM.

  Тема на събитието, което се провежда от 12 до 15 юни в РЦСИ „Топлоцентрала“ –  „За какво горим и от какво прегаряме“, са предизвикателствата пред независимите артисти днес, проблемите около техния статут, създаването на по-устойчива среда за развитието им, възможностите за обмен, грижата за менталното здраве и мястото на съвременните технологии в създаването на сценичния продукт. Актуални и за българските артисти проблеми се разглеждат в различните панели и дискусии: за необходимостта от нови политики, от търсене на ефективни решения, подобряване на условията на труд и др.

  Артистичната програма включва около 50 заглавия – театрални спектакли, танцови пърформанси и концерти. Можете да следите програмата на събитието тук: https://www.ietm.org/en/meetings/ietm-sofia-plenary-meeting-2024/programme?eventid=161&date=2024-06-12.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest