България

Министър Тодоров: В музиката правата трябва да са еднакви за всички

Министърът на културата участва днес в официалното откриване на 12-ия „Европейски музикален форум“ в „Топлоцентрала“, който се провежда с подкрепата на Министерството на културата

  „Предметът на предстоящите дискусии е изключително важен за мен като музикант, но също така и като министър на културата. Музиката създава мостове, но ние самите трябва да строим мостове помежду ни в нашата работа. Има много какво да осъществим. Това е причината днес да говорим за равенство – защото то не съществува. Мотото на Европейския съюз е „Единство в многообразието“. Е, ние не сме достатъчно единни. А много хора и институции използват многообразието като причина да няма справедливост. Хората не винаги осъзнават, че да бъдеш различен, не означава, че трябва да имаш различни права. Правата трябва да са еднакви за всички. И за това трябва да говорим в идните дни“. С тези думи се обърна министърът на културата Найден Тодоров към гостите по време на официалното откриване на 12-ия „Европейски музикален форум“ в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

  „Разбира се, че трябва да намерим решенията и това няма да се случи днес или утре, но отнякъде трябва да започнем. И съм много благодарен, че започваме именно в София, защото това е един от градовете, който във времето винаги е бил известен с появата на нови идеи.“, подчерта министър Найден Тодоров. Той сподели интересен факт от работата си като диригент, в който може би аудиторията, по думите му, не би повярвала. „Ние търсим жени диригенти на водещи позиции, имаме необходимост от повече жени диригенти. Разговарях с колеги от САЩ, от Великобритания и от други страни и те казаха: „Трябва да направим нещо по въпроса. Необходими са ни повече жени диригенти“. А аз им отговорих, че преди десетилетия в България вече е имало жени диригенти на водещи позиции. Така че понякога се справяме доста добре. Някои други неща пък трябва да научим. Трябва да образоваме децата си, защото образованието е решение за всичко. Но проблемът е, че, освен, че трябва да образоваме децата, трябва да образоваме и тези, които ги обучават. Така че се надявам в следващите дни заедно да открием възможните решения и след това да ги „извикаме“ на света.“, каза още министърът на културата Найден Тодоров. Той ще се включи и в панела, в който ще се дискутира равенството в музиката от гледна точка на географските перспективи.

  „Европейски музикален форум“ е ежегодно събитие на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC) и тази година за първи път стъпва на територията на Балканите, благодарение на предприетата инициатива от Българска музикална асоциация (БМА). Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е под патронажа на кмета на София Васил Терзиев.

  В откриването днес участваха още Михалис Каракацанис – зам.-председател на Европейския музикален съвет, Мила Георгиева – член на борда на БМА, кметът на Община София Васил Терзиев и Веселин Димов – директор на „Топлоцентрала“.

  Тазгодишното издание е на тема: „Справедливост в музиката“ и ще включва панели, срещи и дискусии за това как да направим музикалния сектор справедлив за всички участници в него независимо от пол, възраст, неравнопоставеност, сексуална ориентация, раса, класа, етническа принадлежност, религия или друг статус, както е посочено в 10-ата цел на ООН за устойчиво развитие – „Намаляване на неравенството в и между държавите”. В този контекст Мила Георгиева постави проблема с географската дискриминация.

  Програмата на форума можете да следите тук: https://www.emc-imc.org/events/european-forum-on-music-2024/programme.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest