България

Министър Тодоров се срещна с посланика на ФРГ

 Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на ФРГ в България Н. Пр. г-жа Ирене Планк. Тя бе придружавана от новата директорка на Гьоте-институт в България д-р Кирстен Хакенброх.

  Министър Тодоров и Н. Пр. Планк обсъдиха актуални въпроси в областта на опазването на културното наследство и социализирането му в контекста на съвременността, както и възможностите за образователен обмен в тази сфера.

  Двете страни коментираха партньорството си в рамките на европейската програма за подкрепа на литература и преводи „Традуки“, която се фокусира върху обмена между немскоезичната литература и литературата на страните от Югоизточна Европа, както и върху литературния обмен в рамките на Югоизточна Европа. България е пълноправен участник към проекта „Традуки“ от 2019 г.

  Дискутирани бяха още перспективите за участие на реципрочен принцип в различни фестивали в България и Германия, както и обмена на гостувания в областта на сценичните изкуства, а също и развитието на потенциала на културния туризъм в двете страни.

  Отчетена бе възможността за още по-активно взаимодействие между Българския културен институт в Берлин и Гьоте-институт в България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest