България

Министър Тодоров прие посланика на Италия

Министърът на културата Найден Тодоров прие посланика на Италия Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара.

От италианска страна в срещата участва и проф. Гаетано Скурия, лектор към Италианския културен институт в България.

По време на разговорите министър Тодоров и посланик Дзара разгледаха перспективите за задълбочаване на културното сътрудничество между България и Италия и възможностите за развитие на двустранните отношения в областта на образованието по изкуства и по култура и университетското обучение в същата сфера.

Н. Пр. Дзара подчерта и възможността за актуализиране на двустранния протокол за културно сътрудничество между двете страни в светлината на развитието на двустранното сътрудничество и появата на нови интересни възможности. Министър Тодоров изтъкна готовността на екипа на Министерството на културата да работи активно за подновяването на документа.

Дискутирано бе в новия протокол да бъдат включени някои нови възможности за обмен на студенти, за сътрудничество между научни институти в културната област, както и за размяна на изложби и на произведения в областта на театъра, операта и др.

През 2024-а отбелязваме 145 години дипломатически отношения между Република България и Италианската република. В момента в галерия „Средец“ на Министерството на културата може да се види изложбата „Abstracta. В памет на Дора Валие” на италианския художник Атилио Таверна. Експозицията е също част от събитията, посветени на 145-годишнината.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest