Министър Терзийски: Към настоящия момент ситуацията е стабилна

Няма непосредствена опасност за населението, обобщи гл. комисар Николай Николов след заседанието на Националния щаб за защита при наводнения

В изпълнение на Закона за бедствията сформирахме щаб, в който са включени съответните министри, както и кметът на Столична община. По разпореждане на премиера предприехме действия за обезпечаване на дежурства, на хора, подготвени да реагират на ситуацията. Към настоящия момент ситуацията е стабилна, посочи министър Христо Терзийски, в качеството му на председател на Националния щаб за защита при наводнения.

В някои райони в страната нивата на реките са над нормата, във връзка с което имаме организирани постове. Ако е необходимо, ще изведем хора от застрашени жилища или райони. По получените сигнали за наводнени пътища изпращаме аварийни екипи, пожарникари. Всички стопани на водни съоръжения в цялата страна са на разположение на хората. Следим ситуацията, така че да  възпрепятстваме всяко лошо развитие.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов обобщи, че най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България. Най-сериозно е положението в община Нови Искър /с. Мировяне/, където нивото на р. Блато се е вдигнало много и за защита на гражданите се е наложило да се построят диги. Обмисля се частична евакуация на  застрашените къщи. Оценката към момента е, че няма непосредствена опасност  за населението, но екипите са в готовност да помогнат. Предвид изпускането на  язовир Студена и високите скатни води, които повишиха нивата на реките Конска и Струма, се наложи обявяването на частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът България – Гърция. Последната оценка е, че предприетите действия са задоволителни и защитават съоръжението.

Цялостната оценка на щаба е, че всички язовири на територията на страната са под контрол и няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората, заяви в заключение гл. комисар Николов.

В заседанието на Националния щаб за защита при наводнения, проведено под председателството на министър Христо Терзийски, участваха още главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на околната среда и водите Емил Димитров и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и експерти.

Pin It on Pinterest