България

Министър Стоянов: Заставам зад служителите, които с риск за живота си предотвратиха много по-сериозни инциденти

Станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София.

Само навременната и адекватна реакция на служителите на СДВР и Жандармерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. Действията, предприети снощи от полицаите, бяха реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел беше да окървавят протеста“, категорично заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той застана в подкрепа на униформените, които с риск за живота си предотвратиха по-сериозни инциденти: „Няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа как се унищожава общинско и лично имущество. Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масов погром. Ако подам оставка, това би означавало да предам колегите си“.

Министър Стоянов изказа благодарност към полицаите, помагали на пострадали по време на протеста от обгазяване от димки, хвърлени от протестиращите, или блъскани в тълпата. Същевременно подчерта, че няма да бъде толерирано превишаването на права от страна на служители и в този смисъл напомни, че със заповед на директора на СДВР е назначена вътрешна проверка. „Няма да чакаме нормативно заложените срокове, по мое настояване проверката ще бъде извършена в спешен порядък. Всеки, който е превишил правата си ще понесе своята персонална отговорност“, подчерта той и поднесе извинения от името на министерството на невинни, мирно протестиращи хора, пострадали при потушаване на безредиците.

МВР бе подготвено за всякакви действия от страна на феновете, въпреки нееднократните заявки от страна на организаторите, че искат мирен протест – намерение потвърдено и на среща преди провеждане на протеста. „И мои колеги, работещи повече от 20 години по линия на опазване на обществения ред, и други хора, споделят мнението, че досега не са виждали подобна агресия от фенове“, посочи вътрешният министър и изрази съжаление, че за пореден път МВР се превръща в буфер, но открои важния резултат от полицейските действия: Не допуснахме масови безредици, които сме виждали в други европейски столици при подобни ситуации.

В отговор на отправени критики министър Стоянов обясни, че съгласно Закона за МВР, като част от политическото ръководство на министерството, не ръководи оперативното взаимодействие между служителите на терен, но е поддържал непрекъсната връзка с главния секретар и директора на СДВР, които бяха на място. В този контекст изрази недоумение по повод уволнението на заместник-министър Темелакиев. Уточни също, че предвид изслушването му в парламентарната комисия по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и поредица от други служебни ангажименти по сериозни въпроси не е присъствал на заседание на Министерския съвет. Относно спекулациите по отношение на главния секретар на министерството поясни, че главен комисар Живко Коцев е на посещение в Турция за участие в поредната планирана среща между България, Турция и Гърция.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest