България

Министър Стоянов: С възстановяването на РУ – Белене връщаме чувството на справедливост, сигурност и спокойствие на гражданите в общината

За мен е огромна чест да бъда днес тук сред вас, в деня в който официално връщаме на хората Районно управление – Белене.

Считам, че с възстановяването на полицейската структура скъсяваме максимално срока за реакция на колегите, тогава, когато има нарушение на обществения ред. Не на последно място възстановяваме чувството на справедливост, сигурност и спокойствие на гражданите, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. Той не скри очакванията си, че с професионализъм и упорит труд служителите ще постигнат намаляване на  броя на регистрираните престъпления и значително повишаване на процента на разкриваемост. Вътрешният министър припомни, че през юни 2022 г., по неясни критерии и още по-неясни математически формули, тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков закри множеството гранични полицейски управления, групи за охрана на държавната граница, както и районни управления, сред които и това в Белене. Тяхното поетапно възстановяване е заложено сред приоритетите на сегашното ръководство на МВР и е основано на факта, че с ограничени структури и ограничен щат и то в момент, в който се говори за нелегална миграция, няма как да бъде постигне основната цел – повишаване сигурността на гражданите.

Министър Стоянов пожела успех на колегите си в отговорната им мисия и се обърна към тях с думите: „Гордейте се, че сте служители на МВР, за мен е чест да бъда ваш министър!“

Районното управление е важно за сигурността за жителите на града и района, който е пограничен, коментира кметът на Белене Милен Дулев. Той изказа благодарност към вътрешния министър за възстановяването на полицейската структура, която е необходима за общината.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов от 1 април 2024 година полицейският участък в Белене отново е районно управление. Структурата беше закрита и преобразувана в участък на 30 май 2022 г.

Във възобновеното полицейско управление работят служители, разпределени в групи „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ и за административно обслужване на гражданите, ръководени от старши инспектор Дилян Христов. РУ – Белене обслужва територията на общината – град Белене и селата Деков, Татари, Петокладенци, Кулина вода и Бяла вода.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest