България

Министър Стоянов: МВР успя да постигне високи резултати по противодействие на нелегалната миграция

Вътрешният министър и главният секретар на МВР участваха в среща с посланиците на държавите членки на Европейския съюз, Съединените американски щати и Кралство Великобритания, организирана от Прокуратурата на Р България

В рамките на формата, организиран от Прокуратурата на Р България, министър Стоянов подчерта, че в последните месеци Министерството на вътрешните работи успя да постигне високи резултати по противодействие на нелегалната миграция. „Ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна, към 1 февруари отбелязваме спад с 69 % на опитите за незаконно влизане на българо-турската граница.“ Той коментира наблюдавания значителен спад на броя на нелегални мигранти, настанявани в специалните домове за временно настаняване на чужденци и категорично увери дипломатическите представители, че България успешно охранява външната граница на ЕС. Министър Стоянов подчерта също, че намаляването на пътнотранспортния травматизъм остава приоритет в работата на МВР.
Българските правоохранителни институции са стабилен и сигурен партньор, увери главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Той благодари на посланиците за подкрепата им за приемането на България в Шенгенското пространство.
Пред посланиците и представители на дипломатическите мисии и.ф. главният прокурор на България Борислав Сарафов представи приоритетите на прокуратурата в наказателната политика, свързани с противодействието на трансграничната организирана престъпност, корупцията и тероризма. Акцент в разговора бе поставен върху продължаването на правосъдната реформа и осигуряването на върховенство на закона като важна предпоставка за подобряване и развитие на бизнес климата, както и увеличаване на чуждестранните инвестиции в страната.
Подчертани бяха добрите контакти между компетентните български институции и тези от държавите членки на ЕС, САЩ и Великобритания. Участниците в работната закуска изразиха готовност за провеждането на подобни формати и занапред с оглед установяването на пряк диалог между партньорите за осигуряването на ефективно взаимодействие в областта на правоприлагането.
Участие взеха и заместник главните прокурори Мария Павлова и Елена Каракашева.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest