Министър Стоилов участва в заседание на съвета на министрите на правосъдието на ЕС

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов участва в заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“ на ЕС, който се провежда в Люксембург. 

Министър Стоилов беше приветстван от Португалското председателство по повод първото му участие в Съвета. Янаки Стоилов предостави неофициална информация на европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс за приоритетите и конкретните предприети мерки от Министерството на правосъдието.

Във връзка с включените в дневния ред въпроси министър Стоилов изрази позиция относно борбата с незаконното онлайн съдържание. По думите му борбата с тероризма, призоваването към извършване на тежки престъпления и речта на омразата трябва да продължи, но без тя да се използва като претекст за налагане на определен идеологически дискурс и ограничаване свободата на словото. Според министър Стоилов не трябва да се допуска разграничение между големите и малките платформи, в които се качва незаконно съдържание, тъй като големите доставчици на услуги могат да използват такова разделение, създавайки свои разклонения с цел да заобиколят такова ограничение.

По време на Съвет „Правосъдие“ европейският главен прокурор Лаура Кьовеши даде информация за създаването на Европейската прокуратурата, която започна своята дейност на 1 юни.

В заседанието се обсъждат и редица други въпроси в сферата на правосъдието.

Pin It on Pinterest