Министър Стоев: ЧИС остава най-представителната организация в широкия регион на Черно море

Министърът на външните работи Светлан Стоев приветства Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество (ЧИС) като най-представителната и институционално развита организация в широкия регион на Черно море.

На 25 юни отбелязваме Деня на ЧИС, в която членуват България, както и Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна и Република Северна Македония.

„Черноморското икономическо сътрудничество остава най-представителната и институционално развита организация в широкия регион на Черно море. Тя е уникален и ефективен модел за многостранно икономическо сътрудничество, който преодолява различията и се фокусира върху различни области, които могат да сближат държавите членки“, заяви министър Стоев в поздравителни писма до посланик Майкъл Христидис, приключващ своя втори успешен мандат като генерален секретар на ЧИС, и до посланик Лазар Комънеску. Той поема поста на нов генерален секретар на ЧИС от 1 юли 2021 г.

Mинистър Стоев изрази най-високата си признателност към посланик Христидис за личния му принос за утвърждаването на важността и видимостта на ЧИС чрез подобряване на отношенията с различни международни организации, особено ЕС, както и за по-нататъшното укрепване на конструктивния диалог и сътрудничество между държавите-членки на ЧИС. „Бих искал да подчертая вашите специални усилия за повишаване на ефективността на Постоянния международен секретариат на ЧИС и подкрепата за ротационните председателства“, изтъкна външният ни министър.

В поздравлението си до посланик Комънеску Светлан Стоев изразява очакванията си за по-нататъшно развитие на ЧИС, включително и в рамките на сътрудничеството с ЕС. „Очаквам с нетърпение продължаващото сътрудничество с Постоянния международен секретариат на ЧИС за по-нататъшното развитие на ЧИС като проектно-ориентирана организация, за насърчаване на значимото взаимодействие между ЧИС и ЕС и за продължаване на процесите на реформи в ЧИС, за да направим нашата организация по-приспособима към съвременните предизвикателства“, казва в поздравителното си писмо до посланик Комънеску външният ни министър.

Той изрази убеждението, че общите им усилия ще допринесат за укрепване и задълбочаване на конструктивния диалог и сътрудничеството между държавите членки в различни области, за поддържането на Черноморския регион високо в дневния ред на ЕС, както и за увеличаването на ценната роля на организацията в региона.

Pin It on Pinterest