Министър Събев бе домакин на панорамна разходка с кораба „Русчук“

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев бе домакин на панорамна разходка с кораба „Русчук“ по река Дунав, в която участваха представители на дипломатическия корпус в България, областният управител Анатоли Станев, неговият заместник Людмил Христов, парламентарният секретар на Министерството на транспорта и съобщенията Синан Хебибов, както и заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова.

„Една от европейските програми, по които работим в Министерството на транспорта и съобщенията, носи името Fast Danube – “Бързият Дунав“.  Замислял съм се върху това заглавие и намирам в него нещо повече от бюрократично обозначение“, каза министър Събев и сподели, че е израснал и работил покрай тази река, и неговото поколение е гледало на нея като на портал към друго пространство, път, по който е можело да се стигне „на запад. „И стигахме с приятели до Виена, гледахме „Пратера“, но само в мислите си. А мисълта е бърза. Малко по-бавна от силата на фантазията, но Дунав наистина ни свърза със света, към който всички принадлежим. Денят на Европа стана и български ден“, допълни още Събев.

„За мен е чест да се поздравим за този празник и да представлявам пред Вас нова България. Моята страна, която тръгна по пътя на промяната. Ако досега 9-и май беше повече символ на свободното пътуване и културното завръщане, бруталната война, която Русия поведе срещу всички нас показа и другото лице на свободна Европа – лицето на солидарността, на решимостта, на силата да бъдем заедно. Срещу това няма оръжия. В българското съзнание Дунав се свързва точно със стремежа към свобода. Българите пеем за „тихия бял Дунав“, който ни доведе четата на Ботев, а той ни показа, че можем да се борим за своята независимост. Да живее България в силна Европа. Честит празник!“, каза министърът на транспорта и съобщенията.

По думите на областния управител Анатоли Станев трябва да помним миналото и всячески да избегнем допуснатите грешки. „Историята е много добър учител, въпросът е дали ще си вземем поука навреме“, заяви още Станев.

Инициативата бе организирана съвместно от Международно дружество „Елиас Канети“, Министерството на транспорта и съобщенията, както и Областната управа в Русе.

Министър Събев коментира и актуалната ситуация с летището в Русе. По неговите думи най-доброто решение е отдаване на концесия на летището.

Pin It on Pinterest