Министър Рашков: Нямаме различия със сръбските колеги по отношение на сигурността и сътрудничеството ни на границата

Министрите на вътрешните работи на България и Сърбия Бойко Рашков и Александър Вулин обсъдиха въпроси от взаимен интерес, свързани с мигрантския натиск и възможността за облекчаване на трафика през граничните пунктове

Благодаря на министър Вулин за възможността да се срещнем и обсъдим въпроси от взаимен интерес – на първо място сътрудничеството ни границата. Обсъдихме мигрантския натиск, който безпокои страната ни и ще се отрази неминуемо и върху Сърбия, а това е притеснително и за сръбските колеги. Установихме, че нямаме различия по тази тема. Друг съществен въпрос е трафикът на тежкотоварните и леките автомобили, който тормози този и други гранични пунктове на страната ни и колегите от Гранична полиция положиха огромни усилия през лятото за преодоляване на проблемите. Обсъдихме една възможност, която може да реши частично проблема в други подобни години –  става въпрос за започнат преди 7-8 години строеж на нов ГКПП в района на Белоградчик и сръбската страна е в много по-напреднал стадий в изграждането на пътя, докато у нас строителството край с. Салаш е изоставено. Говорихме  за възможността за възобновяване на строителството, за да може оттам да преминават леки и лекотоварни автомобили, което би скъсило значително пътя към Белград от наша страна, както и  ще улесни пътуването на сръбските граждани към България. Така би се разтоварило значително движението през КГПП Видин и Калотина, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков на съвместен брифинг на българо-сръбската граница на ГКПП Калотина.

Министърът на вътрешните работи на Република Сърбия Александър Вулин благодари на българския вътрешен министър за осъщественото посещение и за проявения интерес. „Между държавите ни няма отворени въпроси и двустранното полицейското сътрудничество е на високо ниво. Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигрантски натиск. В сътрудничество с българските колеги можем поне малко да намалим мигрантската криза. Говорихме за обмен на информация, за съвместни патрули и ще положим усилия мигрантския натиск да се усети в най-ниска степен.  В наш общ интерес за двете страни е транспортът на стоки да е по-бърз, лесен и безопасен, но не във вреда на контрола. Няма как заради по-бързата обработка, да намалим проверките за трафик на хора и наркотици.  Затова е необходимо заедно да решим как процесът да е по-бърз, но да не е за сметка на сигурността. Президентите ни Вучич и Радев договориха отварянето на още един граничен пункт и ще осъществим договореното от тях, като в близко време ще предоставим предложението ни на българските колеги, допълни още министър Вулин.

В края на срещата министър Бойко Рашков отправи покана към министър Вулин да посети България. В рамките на посещението на ГКПП Калотина, още с пристигането на пункта, вътрешният министър и директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов се срещнаха със служителите от дежурните гранични екипи и посетиха и българо-сръбския Контактен център за сътрудничество между органите на граничната охрана на Калотина.

Pin It on Pinterest