Министър Рашков: МВР има възлова роля за осигуряване на честни избори и възпрепятстване купуването на гласове

Ще бъдат предприети необходимите законови мерки за предотвратяване извършването на престъпления против политическите права на гражданите

Законосъобразното, честно и прозрачно провеждане на предстоящите избори е водещ акцент в организацията на дейността на МВР. В този смисъл се разглеждат различни аспекти и проблеми както в рамките на оперативния щаб, ръководен от изпълняващия длъжността главен секретар, така и с ръководителите на областните дирекции. МВР има възлова роля за осигуряването на честни избори и най-сложната задача е да се възпрепятства купуването на гласове, обобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след днешното заседание на МС. Той уточни, че към момента има идентифицирани лица, които създават организация за купуване на гласове и спрямо тях, след събиране на достатъчно данни, ще бъдат предприети необходимите законови мерки, за да се предотврати извършването на престъпления против политическите права на гражданите.

За провеждането на изборите на 11 юли ще бъдат доставени 1637 машини. Планират се и в идните дни и ще бъдат реализирани технически детайли относно доставките. Включително по линия на международното сътрудничество се обсъжда осигуряването на по-лесното им транспортиране с оглед своевременно да бъде осигурена възможност за настройка и готовност в изборния ден. Машините ще бъдат ситуирани за съхранение и охрана там, където са и машините, послужили за провеждане на предходните избори на 4 април – посочи министър Рашков.

Pin It on Pinterest