Министър Рашков към състава на Института по психологоия на МВР: Вие сте неразделна част от общата мисия – да обезпечаваме сигурността на страната

Днес ИП-МВР отбелязва 50 години от основаването си

Днес отбелязваме 50 години достоен научен и експертен път, обърна се към колегите и гостите на церемонията директорът на Института ст. комисар Даниела Николова. В кратък преглед на историята тя открои приноса на поколения психолози, положили основите на института и допринесли за утвърждаването му като необходима и неразделна структура от усилията за гарантиране на сигурността на страната и борбата с престъпността. „В търсене на идентичност, посоки и приоритети, през последните години ИП синхронизира психилогическите практики с колегите от ЕС и утвърди многостранно партньорство по различни проекти. Обучението, задълбочената професионализация, работата с деца в училищна възраст и превенцията са приоритетите ни днес, когато знанията, опитът и увереността ни са значителни, въпреки динамиката на социално-икономическия контекст“.

Институтът по психология на МВР вече е утвърден лидер в областта на приложната психология в България. Вие реално подпомагате всички структури на министерството. Разчитаме на вас както за набирането, развитието и управлението на кадрите, така и при разследването на криминални престъпления. За 50 години доказахте, че приложната психология е намерила здраво място в МВР, признато и от ръководителите на министерството досега. Знам, че и занапред Институтът ще се развива като усвоява най-новите практики и технологии. Като единствен институт с уникален научен потенциал, вие сте неразделна част от общата мисия – да обезпечаваме сигурността на страната ни. Бъдете сигурни, че ръководството на министерството оценява усилията и постиженията ви.  Вярваме в професионализма ви. Не допускайте в редиците на МВР хора, които не са пригодни да пазят сигурността ни. Продължавайте традицията с гордост, работете с ентусиазъм и бъдете здрави! – пожела министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Поздравителни адреси по повод 50-годишнината бяха изпратени от заместник министъра на вътрешните работи Венцислав Катинов, директорите на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов, на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар  Деян Моллов, на ГД „Национална полиция“  гл. комисар Станимир Станев, на Дирекция “Български документи са самоличност“ Светлана Ценева, от директора на  Дирекция „Миграция“ Николай Николов,  ректора на Академията на МВР ст. комисар доц. д-р Руси Янев председателя на БЧК акад. д-р Христо Григоров, председателя на Софийския форум за сигурност  Йордан Божилов, ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков, декани на философски факултети.

С благодарност към психолозите, положили началото на института и допринесли за добрите професионални практики поздравления отправиха деканът на Философския факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ проф.д.пс.н. Соня Карабельова, проф. Сава Джонев – от името на Дружеството на психолозите и Българската асоциация по приложна психология, който връчи на ИП-МВР и годишната награда за 2021 г. за „Най-добър принос за психологическата практика в България“.

Пътуваща изложба по безопасност на движението, „Дай път на живота“ с журирани през 2020 г. творби бе подредена във фоайетата на ИнфоЕкспо Център. Във връзка с юбилея служители от  ИП-МВР дават своя принос с изработени от тях изделия за благотворителен базар.

Със заповеди на министъра на вътрешните работи бяха наградени с Почетни медали на МВР и с други отличия директорът ст. комисар Даниела Николова и нейни колеги. Служители на института бяха отличени и със заповеди на ст. комисар Николова.

На тържеството по случай юбилея на института присъстваха директори на дирекции в МВР, представители на ДАНС и Агенция „Митници“, бивши директори и служители на института, представители на философските факултети на различни университети, на неправителствени организации, научни работници и други гости.

Събитието беше организирано и протече при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Институтът по психология на МВР е утвърден и безспорен лидер в областта на приложната психология в България. Той е единствения национален център, развиващ приоритетно психологичната наука и практика. Институтът предлага комплексно психологично обслужване на всички централни и регионални структурни звена и служби на МВР като осигурява експертно както дейностите и политиките по набиране, обучение, развитие и управление на човешките ресурси, така и основните функционални направления, свързани с разследването на криминални престъпления и сигурността на страната.

През годините от създаването си през 1971 г. Институтът по психология на МВР е развивал и обогатявал системно своя опит и компетентност в различни направления на психологичното познание и практика, но основен приоритет в работата на неговите служители неизменно е бил високият професионализъм, гарантиращ му безусловния авторитет пред държавни, научни и образователни институции в страната и в чужбина.

Наред с традиционни дейности, в които Институтът притежава богат емпиричен и научен потенциал като професионалната психодиагностика, разработването на методи за психодиагностика,  психологичната профилактика на професионалния стрес, в последните години се развиха и утвърдиха уникални за страната и ЕС практики от сферата на криминалната психология като психологично профилиране на неизвестни извършители на тежки криминални престъпления, психологично обезпечаване на дейностите по превенция и неутрализиране на терористични заплахи и ситуации със заложници. Полиграфските изследвания и психологичните експертизи, изготвяни от ИП-МВР са надежден и решаващ източник на информация не само за разследващите органи и органите на досъдебното производство, но вече и солиден фактор в съдебната практика в страната.

Pin It on Pinterest