България

Министър Павлова и посланик Мейер : Готови сме на сътрудничество в съдебната реформа

Министър Павлова проведе работна среща с посланика на Френската република Жоел Мейер и магистрата за връзка с България, Румъния и Молдова г-жа Симона Павел.

В разговора представителят на френската дипломация благодари за активното сътрудничество в двустранната област по отношение на законодателство и нормативни актове, както и изрази готовността на правителството си за подпомагане на реформите у нас в частта им за съдебната власт. 

В отговор на интереса на посланик Мейер за развитието на съдебната реформа, а именно новият проект на Закон за съдебната власт, министър Павлова подробно го запозна с всички етапи през които преминава, както и с наскоро проведеното обществено обсъждане с представители на действащите магистрати от цялата страна. Тя определи този процес като изключително важен за реформата, тъй като всяко прибързване крие рискове. Общо бе мнението, че реформите в правосъдието, независимостта на съдебната система и усещането за справедливост в обществото са изключително важни за климата на инвестициите. 

изображение

От френска страна бяха изразени поздравления за отличната работа на Министерство на правосъдието, отразена в доклада на МЪНИВАЛ и за това че в рамките на няколко месеца успешно е отговорено на изключително строгите изисквания. Министър Павлова сподели, че експертите от министерството интензивно работят по препоръките от доклада. И в тази сфера френската страна предложи експертен опит под формата на сътрудничество със специализираната Агенция за конфискация и събиране на доходи с криминален произход, която е много ефективна във Франция. 

Министър Павлова запозна госта и с политиката, която министерството провежда по отношение борбата с домашното насилие и конкретно чрез Националното бюро за правна помощ и приложението „Помогни ми“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest