Министър Панайотов приветства присъединяването на Румъния към Центъра за усъвършенстване на способностите на НАТО при кризи и бедствия

Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDRCOE) в София, както и всички останали подобни структури в Европа и света, допринасят за сътрудничеството между страните-членки.

Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов на тържествената церемония по повод присъединяването на Република Румъния към CMDRCOE – международната военна организация, част от структурата на НАТО, разположена в България. „Живеем във времена, в които ние, страните-членки трябва да демонстрираме единство и солидарност повече от всякога. Защото е важно днес да покажем, че сме готови да защитим свободата и демокрацията, независимостта и просперитета, да защитим нашите ценности“, посочи още министър Панайотов. Той се обърна към посланика на Румъния Н. Пр. г-жа Бръндуша-Йоана Предеску с „добре дошли“ и подчерта: „Аз съм много горд, че издигаме флага на Румъния днес“. Той пожела още страни да станат част от структурата на НАТО в София.

„Присъединяването на още една спонсорираща държава към Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия е забележителен успех. Това ще повиши способностите на центъра за отговор в много по-широк спектър на съвременните предизвикателства и рискове. Поздравявам екипа на центъра с това ценно разширяване“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в своето приветствие на церемонията.

Директорът на CMDRCOE полковник Орлин Николов изрази увереност, че присъединяването на Румъния ще допринесе за международния авторитет на центъра. Този акт на присъединяване отваря врати за ново и ползотворно сътрудничество, посочи той.

Пред сградата на CMDRCOE официално беше издигнато знамето на Румъния в присъствието на посланика на северната ни съседка Н. Пр. г-жа Бръндуша-Йоана Предеску и други гости от дипломатическия корпус, Министерството на отбраната, Щабния център за интегриране силите на НАТО в Република България.

Нотата за присъединяване на Румъния към Меморандума за разбирателство беше подписана на 29 юни в Норфолк, САЩ, между Министерството на отбраната на Република България, Министерството на националната отбрана на Република Гърция, министъра на националната отбрана на Република Полша, Министерството на външните работи на Румъния и Съвместното командване по трансформацията.

Pin It on Pinterest