Министър Панайотов и командващият на Европейското командване на САЩ генерал Тод Уолтърс отбелязаха високото ниво на стратегическия диалог

Министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с генерал Тод Уолтърс, командващ на Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа.

Срещата се състоя на 17 ноември в Министерството на отбраната.

Обсъдени бяха редица въпроси, свързани със състоянието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, модернизацията на българските въоръжени сили и обстановката на сигурност в Европа и региона.

Двете страни отбелязаха високото ниво на стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната. Министър Панайотов и генерал Уолтърс разгледаха актуалното развитие на обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ, включително напрежението, предизвикано от мигрантския натиск на полската граница.

От българска страна беше изказана и благодарност за подкрепата на правителството на САЩ по отношение на процеса на модернизация на българските Въоръжени сили, както и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост.

Генерал Уолтърс е на посещение у нас във връзка с участието му в Годишната среща на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа, която се провежда в София на 17-ти и 18-ти ноември 2021 година.

Pin It on Pinterest