Министър Минеков уважи юбилейната мемориална изложба на Димитър Киров – ДиКиро

Министърът на културата проф. Велислав Минеков посети по време на вернисажа й юбилейната мемориална изложба на Димитър Киров – ДиКиро.

Заедно с него бяха и началникът на кабинета на Министерството на културата доц. д-р Борис Данаилов, както и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. Министър Минеков сподели, че е открил художника ДиКиро още в най-ранната си детска възраст и всъщност е израснал с творчеството му. „Първо прогледнах, проходих, проговорих и тогава срещу себе си видях картини – живопис, за пръв път”, сподели министър Минеков.
За творчеството на ДиКиро говориха изкуствоведите проф. Иван Маразов и проф. Аксиния Джурова, а актьорът Стефан Мавродиев разказа и лични спомени от срещите си с емблематичния пловдивски художник с изключителен човешки и творчески диапазон. „Димитър Киров успя да извоюва свобода не само за себе си, но и за всички, които бяха творци в този град. Той беше част от групата, която създаде митологията за Пловдив като наистина център на художествения живот”, посочи в изказването си проф. Аксиния Джурова. Проф. Маразов определи Димитър Киров като „човек с много дълбоко усещане за това кое е национално, един от първите, които започнаха така наречения „национален стил”. „Националното и социалното винаги минаваха през неговото чувство и неговата експресия и може би точно това го правеше и прави интересен”, посочи проф. Маразов.
На вернисажа присъстваха съпругата и муза на Димитър Киров – Русалия Кирова, техният племенник – Павел Антонов, художникът и бивш председател на СБХ – проф. Ивайло Мирчев, студенти от Националната художествена академия.
Изложбата представя знакови творби от различните периоди и цикли в богатия творчески път на големия художник, избрани от семейната колекция лично от неговата съпруга и муза Ро – Русалия Кирова. Експозицията може да се разгледа в галерия „Средец” при спазване на всички противоепидемични мерки до 28 май т.г. включително.

Pin It on Pinterest