Министър Минеков се срещна в Париж с френската министърка на културата

България и Франция ще изготвят окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е на двудневно посещение в Париж, се срещна с френската министърка на културата Розлин Башло. Двамата разговаряха относно възможности за сътрудничество между страните ни в областта на културното наследство. В срещата участваха началникът на кабинета на министър Минеков доц. д-р Борис Данаилов, извънредният ни и пълномощен посланик във Френската република Николай Милков и Асен Кръстев, съветник в посолството ни.
В началото на разговора и двете страни изразиха задоволството си от избирането на България за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО. В духа на тези разговори беше обсъден въпросът за съвместната работа по проекта за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в близост до гр. Созопол. Министър Минеков сподели с министър Башло за проведените от него разговори с Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция у нас и с вицепрезидента ни Илияна Йотова, по време на които е била обсъждана възможността за създаване на Световен културен център на созополския остров „Св. св. Кирик и Юлита”. Министър Минеков уточни, че Министерството на културата търси подходящо финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова, като преди това се очаква и план за консервация и реставрация, за да може да бъде изготвен и план за управление на обекта. Припомняме, че през м. август т.г. министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов разговаряха в тази връзка заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози.
На днешната среща министрите Минеков и Башло се съгласиха да изготвят заедно и окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта.
С реализацията на проекта за създаване на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ се цели да бъде предложена необходимата инфраструктура за популяризиране на културното наследство и изкуства, както и за разширяване на техния международен обмен. Центърът ще бъде едновременно място за срещи на творци и ще предлага условия за тяхното развитие, както и  ще допринесе за развитие на националния и международния туризъм.
 Министър Минеков и министър Башло обсъдиха и българо-френския проект „Обучение на български архитекти в областта на опазване на културното наследство“ – единственото подобно обучение на Балканите с участието на френското Училище „Шайо”, в партньорство с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Министър Минеков подчерта колко е важна подкрепата за продължаването на обучението на архитекти, специализирали в областта на културното наследство, тъй като то е неизменна част от политиката по опазване на културното ни наследство и допринася за повишаване квалификацията на експертите в тази област.  

Двамата министри определиха днешната среща като изключително важна за разширяването и активизирането на културното сътрудничество между държавите ни. Бяха обсъдени идеи за по-широко популяризиране на българската култура във Франция в областта на съвременните изкуства; възможността за културен обмен чрез гостуване на френски спектакли и концерти и творци във фестивали в България и участие на български спектакли, концерти и творци от различните области на сценичните изкуства във фестивали и форуми във Франция; мобилността както на артисти и куратори в областта на визуалните изкуства, така и на специалисти и лектори; провеждане на семинари и образователни програми за деца и възрастни, реализиране на партньорство между културни институти. Като важен елемент от нашето сътрудничество бе отбелязан и обменът на експертен опит в борбата срещу фалшивите новини и дезинформацията, на основата на споделяне на добри практики в медийната грамотност. Министрите Минеков и Башло обсъдиха и идеята за организиране на Дни на българското кино в Париж – знакова проява, която не е била реализирана отдавна.

В края на срещата министър Минеков пожела успех на Франция във финалния етап от подготовката на Френското председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе в първата половина на 2022 г. Министър Минеков увери, че българската страна ще участва активно в дискусиите по изработването на документите в областта на културата и аудиовизията, които Франция възнамерява да постави приоритетно като теми на дневен ред.

Pin It on Pinterest